Česká verze English version Homepage Kontakty Databáze býků webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz Facebook

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (441)
Legislativa (174)
Šlechtění (179)
Výběry býků (242)
Výstavy (239)
Zdraví (210)
Pozvánky (340)
Zajímavosti (190)
Ze svazu (353)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Databáze býků
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Rozhovor s předsedou svazu Václavem Jungwirthem

28.11.2018,  Euractiv.cz  

Na chov skotu by mělo jít v budoucnu více prostředků. Přináší to pozitiva, která souvisejí s potřebou organické hmoty v půdě, říká Václav Jungwirth. Ten je od podzimu loňského roku předsedou Českého svazu chovatelů masného skotu, dlouhá léta působí na stejné pozici také v Zemědělském družstvu Brloh. V rozhovoru se rozpovídal o problémech, které trápí chovatele masného skotu zejména s ohledem na značení hovězího masa a také jeho domácí spotřeby. Článek původně vyšel v Českobudějovickém deníku v rámci projektu Proměny českého zemědělství, který společně realizují euractiv.cz a vydavatelství Economia s podporou Evropské komise.

Chov skotu je neodmyslitelnou součástí jižních Čech. V jakém je nyní stavu?

Skotu přibývá v celé zemi, a tedy i v Jihočeském kraji. V porovnání s ostatním kraji je ale ten náš v chovu skotu využívaného na maso nejpočetnější. Zvířat v plemenné knize i obecně přibývá, jedná se o šest až osm tisíc kusů ročně. Chov masného skotu v ČR je tedy na rostoucí vlně.

Čím to podle Vás je?

Faktorů je více. Důležitou roli hrají dotace, které jsou pro příjem zemědělce rozhodující. V současné době se navíc prohlašuje, že je potřeba podporovat živočišnou výrobu. Čerpání dotací je tedy podmíněné zatížením dobytčími jednotkami, přičemž skot je nejvíce preferován. Má to ale i druhou stránku věci. Úroveň chovatelů se zvyšuje, a protože je v zahraničí poptávka po kvalitním českém plemenném materiálu, tak se v rámci možností zvyšují stavy ve stádech. Posouvá se i myšlení chovatelů – snaží se využít travní porosty nejenom kvůli tomu, že by se v rámci dotací sklízela tráva, ale i pro chov.

Chovat skot se tedy zemědělcům vyplatí?

Na to se odpovídá těžko. Záleží na jednotlivých chovatelích, upřímně ale řeknu, že bez dotací se chov skotu v ČR nevyplácí. Ceny za mléko i hovězí maso jsou pořád na stejné úrovni, i když za ostatní produkty rostou. Bez dotací by to tedy nikdo dlouhodobě nedělal.

Jsou dotace podle Vás nastavené správně, nebo by se mělo něco změnit?

Pořád se hovoří o podpoře živočišné výroby, mám ale dojem, že většina dotací je vázána na plochu. Na chov skotu by tedy mělo jít v budoucnu peněz více, přináší to pozitiva, která souvisejí s potřebou organické hmoty v půdě. Například v roce 2006 jsme dostávali dotaci na masné tele ve výši šesti až sedmi tisíc. Dnes jsou to čtyři tisíce. Jedná se přitom jak o dotace evropské, tak i národní, vzájemně se doplňují.

Proč se ceny za hovězí a mléko nezvyšují?

Je to určitá daň za levné potraviny. Zemědělec čeká, kdo mu co nabídne za jeho produkt, není to jako v automobilovém nebo jiném průmyslu.

Jakým problémům nyní jihočeští chovatelé masného skotu čelí?

Letošní rok je to hlavně otázka krmení. Počasí neovlivníme, výnosy z travních porostů jsou kvůli suchu nízké a chovatelé musí hodně dobře počítat, aby svá stáda nakrmili. Pokud to bude trvat i nadále, mohlo by to v budoucnu souviset i se snižováním stavů, zásoby krmiva se totiž tenčí. Se snížením stavů se ale snižují i příjmy, což chovatelé dobře vědí. Zemědělci mají dále obavy z nemocí a parazitů. Musí být hodně opatrní, aby se jejich zvířata nenakazila. V neposlední řadě se obávají snižujících se cen. Z pohledu tuzemského jatečního průmyslu není o české hovězí zájem. Prodáváme především do zahraničí, i tam ale ceny mohou kolísat.

Do kterých zemí český skot míří?

Hlavním odběratelem českého skotu je Turecko. Část zvířat míří i do balkánských zemí nebo do Itálie, pro kterou je výhodnější dovézt zvířata z ČR, vykrmit je, porazit a prodat.

Máte nějaký přehled o tom, jak jsou na tom čeští chovatelé masného skotu v porovnání s německými nebo rakouskými?

Nemáme přesné informace, hlavní rozdíl ale podle mě spočívá v tom, že třeba Rakušané mají větší zájem o rakouské maso. Je v tom zkrátka nacionální duch, ti spotřebitelé chtějí kupovat pouze to svoje. Něco takového u nás chybí, tady je rozhodující cena. Češi se spíše ohlížejí po mase, které je levnější, a na kvalitu už nehledí. Je tu ale i druhá strana, pozorujeme rostoucí zájem o regionální produkty a prodej takzvaně ze dvora, kdy chovatelé prodávají maso přímo zákazníkům. V porovnání se zahraničím je ale zájem o domácí maso skutečně malý.

Jaké hovězí je tedy v českých obchodech?

Dováží se z Irska, Polska, někdy i Německa a bohužel i z Jižní Ameriky. Objevují se totiž reklamy, že argentinské hovězí je nejlepší, to stejné plemeno se přitom chová i u nás.

Jak motivovat Čechy k tomu, aby si kupovali tuzemské hovězí?

Myslím, že je to otázka každého spotřebitele. Snažíme se ale, aby byl v ČR více podporován výkrm masných plemen, aby se ta zvířata u nás i porážela a maso se nabízelo především doma a pak až v zahraničí. Pokud bychom tu zvířata měli déle, mohlo by to pomoci i s řešením problému, který se týká sucha a eroze. Hnůj, který by zvířata před porážkou produkovala, by se zapracovával do půdy, která by byla následně kvalitnější.

Je tu ale i legislativní stránka věci, která se týká označování. Použiji příklad. Pokud si jdete koupit pivo, máte označené, zda je plzeňské, budějovické a tak podobně. Když ale jdete pro hovězí maso, tak si prostě koupíte hovězí maso a neřešíte, zda je to z plemene angus nebo z nějakého jiného. Líbilo by se mi, kdyby se to v budoucnu změnilo, kdyby si spotřebitelé nechodili pro hovězí, ale třeba pro anguské nebo limousinské maso z českých chovů. Musí to ale chtít i zpracovatelský průmysl, což se zatím neděje.

Zdroj: Euractiv.cz
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WebApplications.cz