Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (598)
Legislativa (231)
Šlechtění (338)
Výběry býků (470)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (537)
Zajímavosti (347)
Ze svazu (646)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Nižší konzumace hovězího masa klima neochrání

03.01.2022,  Kamil Malát  

Snahy o eliminaci dopadů klimatických změn často vedou k očerňování živočišné výroby jako jednoho z hlavních viníků. To se stále častěji projevuje i ve výzvách k omezování spotřeby živočišných produktů, zejména pak masa. Existují ale i vědecké výzkumy ukazující, že pozitiva spojená se snížením spotřeby červeného masa pod hodnoty doporučené odborníky na výživu jsou výrazně nadhodnocována a snížení konzumace pod tyto hodnoty by naopak mohlo vytvářet negativní ekologické efekty, jako je nedostatek vody. S takovými závěry přichází nejnovější výzkum provedený v Austrálii.

Meat & Livestock Australia (MLA), což je nezávislá společnost, která reguluje standardy pro výrobu masa a chov hospodářských zvířat, vydala v nedávné době na toto téma zprávu, která vychází z výzkumu provedeného CSIRO (federální australská Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu) a dalšími institucemi. Z ní plyne, že požadavky na výrazné omezení spotřeby červeného masa, zejména v bohatých státech světa, ve prospěch zlepšení životního prostředí, není efektivním řešením v oblasti klimatu.

Výzkum CSIRO, který je stěžejním pilířem informací ve zprávě MLA, vychází z australských výrobních podmínek a stravovací návyků. Ty se sice nedají zcela napasovat na české, potažmo evropské, ale paralely, zejména u extenzivně zaměřených chovů, zde existují.

Australská zpráva se zaměřila na hodnocení dopadu konzumace potravin ve spojitosti s třemi hlavními hrozbami, kterými jsou nedostatek vody, nedostatek zemědělské půdy a negativní vliv na klima. To vše s cílem získat přesné informace o dopadu na životní prostředí.

Vědci CSIRO zjistili, že určujícím faktorem dopadů na životní prostředí je množství zkonzumovaného jídla. Čím více jídla sníte, tím vyšší dopad má vaše dieta na klima a to bez ohledu na to, zda se jedná o zdravou či nezdravou stravu. Zpráva uvádí, že nejdůležitější věc, kterou mohou lidé udělat z hlediska udržitelné spotřeby, je jíst všechny potraviny ve správném množství. U červeného masa to znamená tři až čtyři zdravá, vyvážená jídla týdně (australští odborníci na výživu doporučují konzumovat 65 gramů libového vařeného červeného masa denně).

Zpráva MLA nazvaná Environmentální dopad červeného masa ve zdravé stravě (ke stažení zde - pdf soubor) poukazuje na to, že například australská produkce jehněčího masa je ve skutečnosti klimaticky neutrální již nyní. Kromě jehněčího je druhou potravinou v australské stravě, jejíž pěstování je vyhodnoceno jako klimaticky neutrální, rýže. To znamená, že její výroba nepřispívá k dalšímu nárůstu globální teploty.

Výzkum ale také ukazuje, že dopady produkce hovězího masa z pastevního odchovu (typicky masný skot) na vodu a ornou půdu jsou již dnes velmi nízké a že s použitím vhodných strategií se může i jeho výroba stát klimaticky neutrální.

To ale samozřejmě neznamená, že by zemědělci měli rezignovat na snahy o další snižovaní emisí skleníkových plynů. Toho lze docílit například úpravou krmné dávky (krmné doplňky snižující produkci metanu, zahrnutí řas do krmné dávky aj.), zachycování odpadního metanu a jeho opětovného použití jako zdroje energie, lepší využívání genetiky či správný management pastvy a výroby krmiv. V oblasti produkčních strategií je hlavním prvkem výsadba stromů, zadržování vody v krajině a jiné environmentální prvky.




*******************************************************************************

Související články:

EU: už žádné kácení lesů kvůli produkci masa
Krmný doplněk snižuje produkci metanu
Snižování emisí metanu v zemědělství
Microsoft podporuje farmáře při ukládání CO2 do půdy
Brazilské odlesňování deštných pralesů a Čína
Pastevní chov skotu jako prostředek ke zvrácení dezertifikace
Emise z výkalů skotu jsou nižší než se myslelo
Konzumace masa ovlivňuje životní prostředí, ale krávy neničí klima
Maso je pro výživu lidstva zásadní a veganství není více ekologické
Číňané výzvy k omezení konzumace hovězího ignorují
Záchrana Amazonie versus fake news
Kde nakupuje maso vy?
Nový výzkum: emise metanu z hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima
Přežvýkavci a skleníkové plyny - mýta a fakta
Dopady snižování emisí na sektor zemědělství
Intenzifikace výroby vede ke snížení uhlíkové stopy
Spočítejte si uhlíkovou stopu vašeho hospodaření
Nový revoluční objev odstraňování metanu
Evropské zemědělské emise
Nižší spotřeba masa nemusí vždy být ekologičtější
Intenzifikace snižuje emise CO2 na jednotku produktu
Nebezpečné krávy
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz