Powered by

Vlci jsou zpět! Výzkum postoje veřejného mínění k návratu vlků a soužití s nimi

Vítejte u online výzkumu postoje veřejného mínění k návratu vlků do střední Evropy a soužití s nimi.

Účinné rozhodování o přístupu k jakémukoli druhu do značné míry závisí na přístupech k ochraně dotčeného druhu, jejichž přijatelnost zase závisí na postojích občanů ČR k dotyčnému druhu. O výskytu vlků v naší zemi bylo napsáno mnoho článků, vedeno mnoho jednání, diskusí a konferencí, ale doposud nám chybí objektivní pohled na postoj široké veřejnosti k této velké šelmě.

V následujícím dotazníku, který by Vám měl zabrat 10-15 minut, na Vás čeká 50 otázek, z nichž každá plní důležitou úlohu při vytváření představy o veřejném mínění v dané záležitosti. Dotazník klade důraz na heterogenitu respondentů, tj. jsou pro nás důležité názory a postoje občanů ČR jakéhokoliv věku, vzdělání, povolání, zájmů a místa bydliště.

Výzkum je prováděn širokým týmem vědců a odborníků, který si klade za cíl, zjistit pouze postoje a mínění veřejnosti. Snažíme se zaujmout co nejvíce neutrální postoj, a proto prosíme i Vás, abyste k dotazníku nepřistupovali s emocemi, které tato šelma mezi lidmi vyvolává (ať již přehnaně pozitivními, či naopak). Dotazník byl vytvořen na Katedře myslivosti a lesnické zoologie FLD ČZU v Praze, na práci participovali: Mgr. Lucie Němcová, doc. Ing. Vlastimil Hart, PhD., doc. Ing. Vladimír Hanzal, CSc., Mgr. Richard Policht, PhD., Mgr. Michaela Másílková, PhD., Ing. Miloš Ježek, Ph.D. Text následně revidovali a doplnili o cenné připomínky - doc. RNDr. Pavel Hulva, PhD. (PřF UK), RNDr. Jindřiška Jelínková, PhD. (AOPK) a Mgr. Miroslav Kutal, PhD. (ÚEL, LDF Brno).

Zároveň tento dotazník bude sloužit jako součást mé dizertační práce, proto velice děkuji za Váš čas a ochotu pomoci nejen výzkumu, ale také zjištění názorů naší společnosti. Zjištěné skutečnosti chceme publikovat v odborných časopisech. Pokud Vás budou zajímat výsledky šetření, na konci dotazníku nám můžete zanechat svůj email a my Vás po uzavření výzkumu budeme informovat.

Mgr. Lucie Němcová

Fakulta lesnická a dřevařská, ČZU v Praze

Katedra myslivosti a lesnické zoologie

Zajímá Vás otázka vlka? Směle tedy pokračujte k dotazníku:)

Spustit dotazník