Zálesácký guláš
Vařil-li pravý zálesák guláš, přidal všechno co měl v množství přiměřeném. Muselo toho být hodně, muselo to být vydatné a muselo to chutnat. Základem vždy bylo maso a fazole. Maso se ulovilo, fazole vezla nákladní mula. Uvařme si guláš zámožnějšího zálesáka, který měl nákladních mul několik a vše potřebné vláčel nedozírnou prérií s sebou. A žádné otálení, nebo se na nás vrhnou hladoví kojoti.
Ingredience:
600 g hovězí kližky, 200 g fazolí (nebo sójových bobů), hrst sušených hub, 1 cibule,
2 lžíce rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 50 g slaniny, 10 dkg hrášku s mrkví, mletá paprika (zálesák měl určitě pálivou), sůl, pepř, kmín, majoránka, hladká mouka, tuk
Postup:
Fazole a houby den předem odděleně namočíme. V den přípravy fazole uvaříme, houby nakrájíme a rovněž uvaříme (pokud použijeme k podlévání vodu, v níž se houby máčely, bude mít guláš výraznější houbovou příchuť).Uvaříme rovněž hrášek s mrkví. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a na kostky nakrájené maso. Krátce osmahneme, osolíme, opepříme. Podlijeme, přidáme kmín a rajčatový protlak. Pod pokličkou dusíme, až je maso téměř měkké. Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, krátce orestujeme, podlijeme teplou vodou, přidáme utřený česnek a majoránku a dodusíme do úplného změknutí masa. Přidáme vařené fazole, vařený hrášek s mrkví, vařené houby a nakrájenou orestovanou slaninu. Krátce povaříme, dochutíme a podáváme. Nejlépe s chlebem.
Ohodnoťte tento recept:
Ohodnoťte tento recept známkou od 1 do 5 (jako ve škole)
Známka receptu: 2.83
Hodnoceno: 26717 krát