Zkrmování ovoce skotu
21.08.2014, Kamil Malát |
V souvislosti s ruským embargem na dovoz potravin původem z EU, začínají evropští pěstitelé ovoce, zejména pak jablek a hrušek, hledat nové možnosti uplatnění jejich produkce. A to nejenom v oblasti exportu, ale také zužitkováním ovoce na domácím trhu. Jednou z alternativ je také zkrmování ovoce skotu. Byť to není zrovna tradiční způsob výživy skotu, jako doplněk krmení lze ovoce dobře využít.
Jablka a hrušky jsou dobře stravitelné, obsahují velké množství cukrů a proto mají vysokou energetickou hodnotu. Obsah dusíkatých látek je však velmi nízký. Z vědecké literatury lze vyčíst, že na 100 kg živé hmotnosti skotu, lze zkrmit 3 kg jablek a hrušek. Kromě zkrmování čerstvého ovoce, je možná také jejich konzervace silážováním např. s kukuřicí v poměru 60:40 nebo slámou při poměru 30:70. Konkrétní poměr míchání však vždy závisí na obsahu sušiny krmné suroviny.
Jablka a hrušky jsou dobře stravitelné, obsahují velké množství cukrů a proto mají vysokou energetickou hodnotu. Obsah dusíkatých látek je však velmi nízký. Z vědecké literatury lze vyčíst, že na 100 kg živé hmotnosti skotu, lze zkrmit 3 kg jablek a hrušek. Kromě zkrmování čerstvého ovoce, je možná také jejich konzervace silážováním např. s kukuřicí v poměru 60:40 nebo slámou při poměru 30:70. Konkrétní poměr míchání však vždy závisí na obsahu sušiny krmné suroviny.