Každodenní konzumace hovězího masa je prospěšná
25.09.2015, Kamil Malát |
Pokud každý den zkonzumujete zhruba 75 g hovězího steaku či 100 g filetu z lososa, prospějete svému srdci. K těmto závěrům došli vědci z University of East Anglia v Norwich. Aminokyseliny obsažené v mase totiž posilují buňky, tkáně a svaly v lidském těle a pomáhají udržet správný krevní tlak. U lidí, kteří konzumují potraviny bohaté na proteiny byl prokázán nižší tlak, lepší průchodnost cév, menší riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Zvýšený příjem potravin bohatých na bílkoviny je tak podobný efektu, který je spojován s ukončením kouření či snížením příjmu soli nebo zlepšením fyzické kondice.
Mezi potraviny bohaté na proteiny se vedle hovězího masa a či masa ryb řadí také mléčné výrobky, fazole, čočka, brokolice či špenát. Výsledky této studie, která byla zveřejněná v Journal of Nutrition, jsou založeny na vyhodnocení zdravotních údajů 2000 britských žen. Vědci zkoumali, jaké potraviny ženy jedly s důrazem na sedm různých aminokyselin.
Vedoucí výzkumu Dr. Amy Jennings k tomu říká: "Tento výzkum ukazuje ochranný účinek několika aminokyselin na kardiovaskulární zdraví. Zvýšený příjem potravin bohatých na bílkoviny, jako je maso, ryby, mléčné výrobky, fazole, čočka, brokolice a špenát by mohl být důležitým a snadno dosažitelným způsobem, jak snížit riziko lidí kardiovaskulárních onemocnění. Chtěli jsme vědět, jak dalece jsou prospěšné bílkoviny z živočišných zdrojů a proteiny rostlinného původu, a proto jsme sledovali sedm typů aminokyselin: glutamové kyseliny, leucin, a tyrosin, který se ve vysokých hladinách nachází v masných a mléčných výrobcích; a arginin, cystein, glycin a histidin, který je obsažen v určitých druzích zeleniny a luštěnin. Příjem aminokyselin má významný účinek na krevní tlak, kdy vysoký krevní tlak je jedním z nejrizikovějších faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Snížení krevního tlaku vede ke snížení úmrtnosti v důsledku mrtvice nebo ischemické choroby srdeční. Takže zařazením více masa, ryb, mléčných výrobků a luštěnin na svůj jídelníček může každý z nás tomuto problému jednoduše předcházet."
Mezi potraviny bohaté na proteiny se vedle hovězího masa a či masa ryb řadí také mléčné výrobky, fazole, čočka, brokolice či špenát. Výsledky této studie, která byla zveřejněná v Journal of Nutrition, jsou založeny na vyhodnocení zdravotních údajů 2000 britských žen. Vědci zkoumali, jaké potraviny ženy jedly s důrazem na sedm různých aminokyselin.
Vedoucí výzkumu Dr. Amy Jennings k tomu říká: "Tento výzkum ukazuje ochranný účinek několika aminokyselin na kardiovaskulární zdraví. Zvýšený příjem potravin bohatých na bílkoviny, jako je maso, ryby, mléčné výrobky, fazole, čočka, brokolice a špenát by mohl být důležitým a snadno dosažitelným způsobem, jak snížit riziko lidí kardiovaskulárních onemocnění. Chtěli jsme vědět, jak dalece jsou prospěšné bílkoviny z živočišných zdrojů a proteiny rostlinného původu, a proto jsme sledovali sedm typů aminokyselin: glutamové kyseliny, leucin, a tyrosin, který se ve vysokých hladinách nachází v masných a mléčných výrobcích; a arginin, cystein, glycin a histidin, který je obsažen v určitých druzích zeleniny a luštěnin. Příjem aminokyselin má významný účinek na krevní tlak, kdy vysoký krevní tlak je jedním z nejrizikovějších faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Snížení krevního tlaku vede ke snížení úmrtnosti v důsledku mrtvice nebo ischemické choroby srdeční. Takže zařazením více masa, ryb, mléčných výrobků a luštěnin na svůj jídelníček může každý z nás tomuto problému jednoduše předcházet."