Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (599)
Legislativa (234)
Šlechtění (341)
Výběry býků (494)
Výstavy (408)
Zdraví (261)
Pozvánky (548)
Zajímavosti (351)
Ze svazu (664)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Každodenní konzumace hovězího masa je prospěšná

25.09.2015,  Kamil Malát  

Pokud každý den zkonzumujete zhruba 75 g hovězího steaku či 100 g filetu z lososa, prospějete svému srdci. K těmto závěrům došli vědci z University of East Anglia v Norwich. Aminokyseliny obsažené v mase totiž posilují buňky, tkáně a svaly v lidském těle a pomáhají udržet správný krevní tlak. U lidí, kteří konzumují potraviny bohaté na proteiny byl prokázán nižší tlak, lepší průchodnost cév, menší riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Zvýšený příjem potravin bohatých na bílkoviny je tak podobný efektu, který je spojován s ukončením kouření či snížením příjmu soli nebo zlepšením fyzické kondice.

Mezi potraviny bohaté na proteiny se vedle hovězího masa a či masa ryb řadí také mléčné výrobky, fazole, čočka, brokolice či špenát. Výsledky této studie, která byla zveřejněná v Journal of Nutrition, jsou založeny na vyhodnocení zdravotních údajů 2000 britských žen. Vědci zkoumali, jaké potraviny ženy jedly s důrazem na sedm různých aminokyselin.

Vedoucí výzkumu Dr. Amy Jennings k tomu říká: "Tento výzkum ukazuje ochranný účinek několika aminokyselin na kardiovaskulární zdraví. Zvýšený příjem potravin bohatých na bílkoviny, jako je maso, ryby, mléčné výrobky, fazole, čočka, brokolice a špenát by mohl být důležitým a snadno dosažitelným způsobem, jak snížit riziko lidí kardiovaskulárních onemocnění. Chtěli jsme vědět, jak dalece jsou prospěšné bílkoviny z živočišných zdrojů a proteiny rostlinného původu, a proto jsme sledovali sedm typů aminokyselin: glutamové kyseliny, leucin, a tyrosin, který se ve vysokých hladinách nachází v masných a mléčných výrobcích; a arginin, cystein, glycin a histidin, který je obsažen v určitých druzích zeleniny a luštěnin. Příjem aminokyselin má významný účinek na krevní tlak, kdy vysoký krevní tlak je jedním z nejrizikovějších faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Snížení krevního tlaku vede ke snížení úmrtnosti v důsledku mrtvice nebo ischemické choroby srdeční. Takže zařazením více masa, ryb, mléčných výrobků a luštěnin na svůj jídelníček může každý z nás tomuto problému jednoduše předcházet."
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz