Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (600)
Legislativa (235)
Šlechtění (342)
Výběry býků (495)
Výstavy (412)
Zdraví (261)
Pozvánky (549)
Zajímavosti (352)
Ze svazu (665)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

První pařížský automat na prodej masa

10.02.2016,  Kamil Malát  

Prodejní automaty na nápoje či cukrovinky potkáváme na každém kroku. Automaty na maso a masné produkty už tak běžně k vidění nejsou. V Německu, odkud vynález pochází, jich funguje zhruba pětistovka, ve Francii jich je zatím instalováno pouze několik. Jedním z provozovatelů je nově i řeznictví L’Ami Txulette, které před několika dny zprovoznilo úplně první automat v Paříži. Zavedením prodeje svých produktů přes automat se majitel řeznictví Florence Pouzol snaží nabídnout zákazníkům čerstvé maso 24 hodin sedm dní v týdnu, neboť francouzské zákony nedělní prodej neumožňují.

Prodejny kvůli zákonům přicházejí o část zisku, a proto hledají způsoby, jak nařízení obejít a vyjít zákazníkům vstříc. Řeznictví L’Ami Txulette otevřelo první prodejní automat se syrovým masem v Paříži. "Nabízí výběr z našich produktů, které si sami připravujeme a vakuově balíme. Chtěli jsme našim zákazníkům nabídnout další službu, když je obchod zavřený," říká majitel řeznictví Florence Pouzol. Za 250gramový hovězí steak lidé zaplatí 8,50 euro (230 korun), za dvě vepřové kotlety pak pět euro (140 korun), nabízí ale třeba i hovězí carpaccio, šunku, kuřecí maso či dokonce vejce. Zaplatit lze hotově, ale i kartou. Krok, který v módním 11. pařížském okrsku vzbudil zájem, ale není ničím novým. V Německu, odkud vynález přišel, je podobných automatů kolem pěti set. A v samotné Francii fungují na dalších čtyřech místech, pravda, nikoli v Paříži, ale v regionech.

První automat na maso instaloval před dvěma roky majitel řeznictví Laëtitia Lafaye ve městě Sainte-Catherine na jihozápadě Francie. Minulý měsíc například vznikl ve městě Mennetou-sur-Cher prodejní automat na vyhlášenou aromatickou uzeninu andouillette vyrobenou z vepřových vnitřností, aby si ji mohli zakoupit i nedělní turisté.

Doby, kdy se v prodejním automatu daly koupit jen sušenky, žvýkačky nebo bagety, zřejmě pomalu končí. Byť to tak v Česku, které nemá problém s otevírací dobou obchodů, a večerka je skoro na každém rohu, nevypadá. Například ve zmíněné Francii masu vyklestil cestu automat na bagety, který si vedle svého obchodu instaloval pekař Jean-Louis Hecht v roce 2011. Od té doby jich v zemi fungují stovky.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz