Dánská Rada pro etiku navrhuje daň z hovězího masa
06.05.2016, Kamil Malát |
S velice kontroverzním návrhem přišla před nedávnem dánská Rada pro etiku, která navrhuje, aby červené maso včetně hovězího bylo zatíženo speciální daní. Rada se odvolává na nedávná tvrzení, podle kterých je chov hovězího dobytka zodpovědný zhruba za 10 % emisí světové produkce skleníkových plynů. Návrh se ale potkal s odmítnutím ze strany dánského ministerstva zemědělství. Tento nápad se velice podobá dani z cukru resp. z tuku, která byla v Dánsku zavedena v roce 2011, zanedlouho poté však byla zase zrušena.
Dánsko již několikrát sehrálo v Evropě roli průkopníka moderních trendů udržitelnosti, ať už v případě veřejných ledniček pro nespotřebované potraviny, charitativních projektů nebo obchodů razících politiku nulových odpadů. I proto je "daň z masa" ostře sledovaným a diskutovaným tématem v ostatních zemích Evropské unie, protože co projde v Kodani, má často úspěch i jinde. Jak píše žurnál Local, podnět na zavedení daně vzešel od Rady pro etiku, která je už od roku 1988 nezávislým poradním sborem dánské vlády. Tato organizace soudí, že snížení spotřeby červeného masa (především tedy hovězího), motivované vyšším zdaněním jeho prodejní ceny, se odrazí v nižší spotřebě masa a vypustí se méně skleníkových plynů.
Jak ale souvisí prodej hovězích steaků s klimatickými změnami a udržitelností? Rada se odvolává na data OSN z roku 2006, podle kterých je chov hospodářských zvířat odpovědný za osmnáct procent globálních emisí skleníkových plynů - což je víc, než kolik má na svědomí doprava. Samotný chov hovězího dobytka pak má na svědomí 10 procent světových emisí skleníkových plynů. A dále že na produkci jednoho kilogramu hovězího masa připadá v hrubém součtu spotřeba až 43 000 litrů vody. Ve světle těchto tvrzení pak po vládě požaduje zavedení opatření, která by důsledky této neudržitelné konzumace mírnila. Celkem 14 ze 17 členů Rady pro etiku by tento návrh podpořilo, protože: "Jen samotné vědomí ceny dopadů produkce hovězího masa u konzumentů nestačí k tomu, aby je motivovalo k akci."
Postoj dánské vlády, která si vzala šest měsíců na zvážení tohoto návrhu, zůstává ale poněkud chladným a stále považuje daň z červeného masa za „poněkud přehnaný krok“. Dokonce i liberálové ze strany Venstre, která nyní tvoří v parlamentu většinu (včetně dánského premiéra) nehodlají zmíněný návrh podpořit. Tiskový mluvčí politické strany Venstre Thomas Danielsen se nechal slyšet, že: „Takové opatření by sice mohlo pomoci Dánsku, ale sotva pak zbytku světa.“ S nemenšími pochybami se pak k tématu vyjádřila i dánská Rada pro zemědělství a výživu. Její mluvčí Niels Peter Nørring tvrdí, že vytvořit optimální systém zdanění prodeje hovězího masa by bylo komplikované, nehledě na to, že dopady takového opatření by minimální.
Rada pro etiku nicméně dále trvá na tom, že zavedení daně by mohlo potenciálně snížit dánské emise skleníkových plynů souvisejících s produkcí potravin o 20 až 35 %. Podle předsedy Rady pro etiku Mickeyho Gjerrise představuje navržená daň efektivní odpověď k ohrožení potravních zdrojů klimatickými změnami a rovněž významným příspěvkem ke zvýšení povědomí veřejnosti o klimatických změnách. "Lidé musí být v boji proti klimatickým změnám sjednoceni, a to vyžaduje, aby společnost vyslala jasný signál prostřednictvím navrhované daňové regulace".
Autor: Radomír Dohnal, zdroj: Ekolist.cz
Dánsko již několikrát sehrálo v Evropě roli průkopníka moderních trendů udržitelnosti, ať už v případě veřejných ledniček pro nespotřebované potraviny, charitativních projektů nebo obchodů razících politiku nulových odpadů. I proto je "daň z masa" ostře sledovaným a diskutovaným tématem v ostatních zemích Evropské unie, protože co projde v Kodani, má často úspěch i jinde. Jak píše žurnál Local, podnět na zavedení daně vzešel od Rady pro etiku, která je už od roku 1988 nezávislým poradním sborem dánské vlády. Tato organizace soudí, že snížení spotřeby červeného masa (především tedy hovězího), motivované vyšším zdaněním jeho prodejní ceny, se odrazí v nižší spotřebě masa a vypustí se méně skleníkových plynů.
Jak ale souvisí prodej hovězích steaků s klimatickými změnami a udržitelností? Rada se odvolává na data OSN z roku 2006, podle kterých je chov hospodářských zvířat odpovědný za osmnáct procent globálních emisí skleníkových plynů - což je víc, než kolik má na svědomí doprava. Samotný chov hovězího dobytka pak má na svědomí 10 procent světových emisí skleníkových plynů. A dále že na produkci jednoho kilogramu hovězího masa připadá v hrubém součtu spotřeba až 43 000 litrů vody. Ve světle těchto tvrzení pak po vládě požaduje zavedení opatření, která by důsledky této neudržitelné konzumace mírnila. Celkem 14 ze 17 členů Rady pro etiku by tento návrh podpořilo, protože: "Jen samotné vědomí ceny dopadů produkce hovězího masa u konzumentů nestačí k tomu, aby je motivovalo k akci."
Postoj dánské vlády, která si vzala šest měsíců na zvážení tohoto návrhu, zůstává ale poněkud chladným a stále považuje daň z červeného masa za „poněkud přehnaný krok“. Dokonce i liberálové ze strany Venstre, která nyní tvoří v parlamentu většinu (včetně dánského premiéra) nehodlají zmíněný návrh podpořit. Tiskový mluvčí politické strany Venstre Thomas Danielsen se nechal slyšet, že: „Takové opatření by sice mohlo pomoci Dánsku, ale sotva pak zbytku světa.“ S nemenšími pochybami se pak k tématu vyjádřila i dánská Rada pro zemědělství a výživu. Její mluvčí Niels Peter Nørring tvrdí, že vytvořit optimální systém zdanění prodeje hovězího masa by bylo komplikované, nehledě na to, že dopady takového opatření by minimální.
Rada pro etiku nicméně dále trvá na tom, že zavedení daně by mohlo potenciálně snížit dánské emise skleníkových plynů souvisejících s produkcí potravin o 20 až 35 %. Podle předsedy Rady pro etiku Mickeyho Gjerrise představuje navržená daň efektivní odpověď k ohrožení potravních zdrojů klimatickými změnami a rovněž významným příspěvkem ke zvýšení povědomí veřejnosti o klimatických změnách. "Lidé musí být v boji proti klimatickým změnám sjednoceni, a to vyžaduje, aby společnost vyslala jasný signál prostřednictvím navrhované daňové regulace".
Autor: Radomír Dohnal, zdroj: Ekolist.cz