Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (599)
Legislativa (233)
Šlechtění (341)
Výběry býků (494)
Výstavy (407)
Zdraví (261)
Pozvánky (548)
Zajímavosti (351)
Ze svazu (664)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Europoslanci hlasovali o telecím mase

26.03.2007  

Poslanci o tomto nařízení hlasovali v rámci konzultačního postupu, což znamená, že konečné slovo v této otázce nebude mít EP, ale členské státy v Radě. Zpráva schválená v EP nařízení vítá, požaduje však navíc dodatečné záruky pro spotřebitele a odmítá udělování výjimek. V současné době koexistují v EU dva hlavní způsoby produkce telecího masa.

Ve většině členských států, především ve Francii, Itálii, Belgii a Německu jsou zvířata krmena hlavně na bázi mléka a mléčných výrobků a porážena před dosažením 8 měsíců. V menším počtu zemí (například ve Španělsku a Dánsku) je dobytek krmen téměř výhradně obilovinami a posílán na porážku až po 10 měsících. V Nizozemí oba tyto způsoby existují zároveň. 85 % produkce zde spadá pod "bílé telecí" ze zvířat krmených mlékem a zbytek je telecí "růžové", vyráběné ze zvířat živených obilovinami a porážených později. "Bílé telecí" je obecně spojováno s lepšími chuťovými vlastnostmi a náklady na jeho výrobu jsou vyšší o 2 až 3 eura na kilo masa. Oba druhy jsou ale prodávány pod stejným označením "telecí".
Evropská komise proto připravila nařízení, které má tuto situaci vyřešit a vyrovnat konkurenční podmínky v rámci evropského trhu.

Podstata navrhovaného nařízení
Komise v návrhu nařízení žádá vyhradit od července 2007 v celé EU označení "telecí" nebo "telecí maso" masu ze zvířat mladších 8 měsíců. Výrobky ze zvířat ve věku 8 až 12 měsíců by se nazývaly "hovězí" nebo "mladé hovězí". Maso ze starších zvířat, jak vyplývá z jiné směrnice, by muselo být označeno jako pocházející ze skotu. Dále Komise žádá povinné označení na obalu výrobku podle použitého masa (písmenem "X" pro "telecí" a "Y" pro "mladé hovězí")stejně jako věku při porážce, s možností připojit další užitečné informace pro spotřebitele, jako například způsob krmení. Výjimky z tohoto způsobu označení si vyjednaly čtyři státy - Nizozemí, Dánsko, Španělsko a Řecko.

Výhrady Parlamentu proti výjimkám a způsobu označení
EP ve schválené zprávě podporuje opatření pro harmonizaci navržená Komisí. Požaduje rovněž zavedení národních systémů sankcí pro případ porušování nařízení a jeho aplikaci nejen na čerstvé nebo mražené maso, ale i na předpřipravené, zpracované nebo hotové výrobky. Poslanci dále souhlasí s návrhem nahradit kategorie "X" a "Y", které by mohly být zaměnitelné s pohlavím zvířete, písmeny "V" pro telecí a "Z" pro mladé hovězí. Poslanci naopak přijali pozměňující návrh, který doporučuje vyloučit z nařízení výrobky, které budou v budoucnosti označené tzv. kontrolovaným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením.
Co se týká navrhovaných výjimek, EP přijal pozměňující návrh, ve kterém souhlasí s udělením výjimky pro Nizozemí, Dánsko, Španělsko a Řecko. Tyto země mohou pod označením "telecí" prodávat maso ze zvířat poražených ve věku 8 až 12 let, ale pouze na svých národních trzích.

Výroba a spotřeba telecího masa v EU
Evropská produkce telecího masa vzrostla v roce 2005 na 800 000 tun, z nichž 85 % pochází z pěti členských států. Největším výrobcem je Francie (30 %), za ní se objevuje Nizozemí (25 %), Itálie (18 %) a Belgie s Německem (6 %). Sedmdesát procent evropské spotřeby telecího připadá dohromady na Francii a Itálii.

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/032-4049-071-03-11-904-20070309IPR04007-12-03-2007-2007-false/default_en.htm

zdroj: ÚZPI
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz