Vývozy do Turecka meziročně opět narostly
21.03.2018, Kamil Malát |
Exporty hovězího masa a zejména živého skotu do Turecka ze zemí Evropské unie meziročně opět vzrostly. Zatímco v roce 2014 se vyvezlo do této země pouze 8.098 tun, o dva roky později to bylo už 71.142 tun, tak v loňském roce se z Unie vyexportovalo 97.207 tun. To je 12,7 % veškerého exportu těchto komodit z celé Evropské unie, přičemž v roce 2015 činil podíl Turecka na evropském vývozu jen 1,4 %. Druhým hlavním odběratelem je Hong Kong, tam ale směřuje zejména zpracované maso. Naopak na Rusko, díky trvajícímu embargu, připadá jen 3 % obchodů. Vyplývá to ze statistik, které zveřejňuje Evropská unie.
Jednoznačně se tak potvrzuje, že Turecko je nejdůležitějším obchodním partnerem většiny evropských chovatelů skotu. Ceny za živý skot nabízené tureckými obchodníky jsou v posledních letech zdaleka nejlukrativnější a Česká republika je pouze jednou ze zemí, která se na turecký trh z cenových důvodů rychle přeorientovala.
Slušné výkupní ceny jsou jistě pozitivní, na druhou stranu to vytváří určitou závislost evropských chovatelů, která je činí do jisté míry zranitelnými. Turecký trh je totiž díky politické situaci ve vztahu k EU nestabilní a dlouhodobě nejistý. Jakákoliv změna v podobě sníženého zájmu turecké strany by s největší pravděpodobností znamenala propad cen v celém evropském měřítku. Proto je potřeba tuto závislost snížit a hledat i jiná odbytiště, a to včetně zvýšení exportu zpracované suroviny s vyšší přidanou hodnotu. Tudy totiž vede cesta a to by měl být i dlouhodobý cíl České republiky. V kontextu finišující dohody EU se sdružením Mercosur by se v opačném případě mohlo odvětví výroby hovězího masa dostat do velkých potíží. I o tom jsme informovali ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka minulý týden na členském shromáždění Svazu marginálních oblastí, stejně tak jako náměstka ministra Jiřího Šíra, kterého jsme v této věci oslovili dopisem.
Jednoznačně se tak potvrzuje, že Turecko je nejdůležitějším obchodním partnerem většiny evropských chovatelů skotu. Ceny za živý skot nabízené tureckými obchodníky jsou v posledních letech zdaleka nejlukrativnější a Česká republika je pouze jednou ze zemí, která se na turecký trh z cenových důvodů rychle přeorientovala.
Slušné výkupní ceny jsou jistě pozitivní, na druhou stranu to vytváří určitou závislost evropských chovatelů, která je činí do jisté míry zranitelnými. Turecký trh je totiž díky politické situaci ve vztahu k EU nestabilní a dlouhodobě nejistý. Jakákoliv změna v podobě sníženého zájmu turecké strany by s největší pravděpodobností znamenala propad cen v celém evropském měřítku. Proto je potřeba tuto závislost snížit a hledat i jiná odbytiště, a to včetně zvýšení exportu zpracované suroviny s vyšší přidanou hodnotu. Tudy totiž vede cesta a to by měl být i dlouhodobý cíl České republiky. V kontextu finišující dohody EU se sdružením Mercosur by se v opačném případě mohlo odvětví výroby hovězího masa dostat do velkých potíží. I o tom jsme informovali ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka minulý týden na členském shromáždění Svazu marginálních oblastí, stejně tak jako náměstka ministra Jiřího Šíra, kterého jsme v této věci oslovili dopisem.