Na seminář ČSCHMS je přihlášeno 200 chovatelů
16.09.2019, Kamil Malát |
Na seminář, který budeme příští týden v úterý 24. září 2019 pořádat v hotelu Skalský dvůr, se do včerejší půlnoci, kdy byla uzávěrka pro přihlašování, nahlásilo celkem 200 účastníků. To svědčí o tom, že zvolená kombinace témat zpracování hovězího masa, přes travní porosty a pícninářství až po veterinární otázky, je pro chovatele masného skotu zajímavá. Z kapacitních důvodů jsme nuceni požádat vás, abyste se na seminář už nepokoušeli přihlásit. Elektronické přihlášky jsou uzavřeny a telefonické budeme nuceni odmítat. Ušetřete tedy čas sobě i nám. Děkujeme za pochopení. Program semináře najdete v textu.
Seminář bude zahájen v 10 hodin přednáškou uznávaného odborníka Prof. Ing. Petra Pipka, CSc., emeritního profesora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ten seznámí v přednáškovém sále posluchače s tím, co všechno má vliv na kvalitní beef steak a to z pohledu produkce hovězího od pastevního výkrmu, přes porážku a zrání masa až po kulinární úpravu. Na tuto teoretickou část naváže komentovaný oběd v prostorách restaurace hotelu, jehož menu bude připravováno kooperací firem Gastronox a Unox a servisu hotelu Skalský dvůr pod taktovkou pana Karla Svobody, který se dlouhodobě věnuje problematice zrání hovězího masa a nabízí své know-how a mnohaleté zkušenosti všem, kdo mu naslouchají.
Po obědě a krátké pauze začne od 13 hodin v přednáškovém sále hotelu odpolední část. V ní se svými přednáškami vystoupí čtveřice odborníků. Ani letos jsme nevynechali veterinární téma a to v podobě možností řešení paratuberkulózy v chovech masného skotu. Tomuto tématu se bude věnovat zkušený praktik MVDr. Kamil Kovařčík, Ph.D. z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně. Ten stojí na mnoha úspěšnými projekty eliminace paratuberkulózy v českých chovech.
Posledních několik extrémně suchých let nutí chovatele hospodařící na travních porostech k zásadním změnám v přístupu k údržbě TTP a hospodaření na nich. Proto jsme na základě velmi kladných referencí pozvali na seminář také Doc. Ing. Stanislava Hejduka, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně z Ústavu výživy zvířat a pícninářství, který se zaměří právě na problematiku travních porostů z pohledu výživy masného skotu.
Na oblast výživy skotu z pohledu víceletých pícnin a jejich významu pro kvalitu půdy se bude ve svém vystoupení soustředit Doc. Ing. Eduard Pokorný, Ph.D., který dříve působil taktéž na Mendelově univerzitě v Brně na Ústavu výživy rostlin, půdoznalství, mikrobiologie a agrochemie. I on je pověstný svým praktickým a poutavým pojetím svých přednášek.
Posledním pozvaným přednášejícím je Jaroslav Pokoradi, Ph.D. z Animal Reproduction Centre na Slovensku, který se v praxi dlouhodobě věnuje reprodukčnímu zdraví býků a jeho vlivu na ekonomiku farmy. Toto téma je velmi důležité nejenom pro producenty plemenných býků, ale i nakupující chovatele, neboť co je ve stádě platný sebekvalitnější býk, když je neplodný...
Zakončení semináře je plánováno na cca 17 hodin. Po jeho skončení se budou konat schůze chovatelských klubů těchto plemen: aberdeen angus, limousine, charolais, masný simentál, blonde d’Aquitaine, hereford, salers, dexter, belgické modrobílé a francouzských méně početných masných plemen (aubrac, parthenaise aj.). Bližší informace o času a přesném místu konání podají příslušní předsedové klubů (asociací) po skončení semináře.
*******************************************************************************
Seminář je určen výhradně členům Českého svazu chovatelů masného skotu. Účast na něm je s výjimkou ceny oběda během semináře bezplatná. Poplatek za oběd bude vybírán na místě na recepci hotelu Skalský dvůr.
Seminář bude zahájen v 10 hodin přednáškou uznávaného odborníka Prof. Ing. Petra Pipka, CSc., emeritního profesora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ten seznámí v přednáškovém sále posluchače s tím, co všechno má vliv na kvalitní beef steak a to z pohledu produkce hovězího od pastevního výkrmu, přes porážku a zrání masa až po kulinární úpravu. Na tuto teoretickou část naváže komentovaný oběd v prostorách restaurace hotelu, jehož menu bude připravováno kooperací firem Gastronox a Unox a servisu hotelu Skalský dvůr pod taktovkou pana Karla Svobody, který se dlouhodobě věnuje problematice zrání hovězího masa a nabízí své know-how a mnohaleté zkušenosti všem, kdo mu naslouchají.
Po obědě a krátké pauze začne od 13 hodin v přednáškovém sále hotelu odpolední část. V ní se svými přednáškami vystoupí čtveřice odborníků. Ani letos jsme nevynechali veterinární téma a to v podobě možností řešení paratuberkulózy v chovech masného skotu. Tomuto tématu se bude věnovat zkušený praktik MVDr. Kamil Kovařčík, Ph.D. z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně. Ten stojí na mnoha úspěšnými projekty eliminace paratuberkulózy v českých chovech.
Posledních několik extrémně suchých let nutí chovatele hospodařící na travních porostech k zásadním změnám v přístupu k údržbě TTP a hospodaření na nich. Proto jsme na základě velmi kladných referencí pozvali na seminář také Doc. Ing. Stanislava Hejduka, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně z Ústavu výživy zvířat a pícninářství, který se zaměří právě na problematiku travních porostů z pohledu výživy masného skotu.
Na oblast výživy skotu z pohledu víceletých pícnin a jejich významu pro kvalitu půdy se bude ve svém vystoupení soustředit Doc. Ing. Eduard Pokorný, Ph.D., který dříve působil taktéž na Mendelově univerzitě v Brně na Ústavu výživy rostlin, půdoznalství, mikrobiologie a agrochemie. I on je pověstný svým praktickým a poutavým pojetím svých přednášek.
Posledním pozvaným přednášejícím je Jaroslav Pokoradi, Ph.D. z Animal Reproduction Centre na Slovensku, který se v praxi dlouhodobě věnuje reprodukčnímu zdraví býků a jeho vlivu na ekonomiku farmy. Toto téma je velmi důležité nejenom pro producenty plemenných býků, ale i nakupující chovatele, neboť co je ve stádě platný sebekvalitnější býk, když je neplodný...
Zakončení semináře je plánováno na cca 17 hodin. Po jeho skončení se budou konat schůze chovatelských klubů těchto plemen: aberdeen angus, limousine, charolais, masný simentál, blonde d’Aquitaine, hereford, salers, dexter, belgické modrobílé a francouzských méně početných masných plemen (aubrac, parthenaise aj.). Bližší informace o času a přesném místu konání podají příslušní předsedové klubů (asociací) po skončení semináře.
*******************************************************************************
Seminář je určen výhradně členům Českého svazu chovatelů masného skotu. Účast na něm je s výjimkou ceny oběda během semináře bezplatná. Poplatek za oběd bude vybírán na místě na recepci hotelu Skalský dvůr.