ČSCHMS na litevské výstavě a semináři
19.09.2019, Miroslav Vráblík |
Stejně jako v minulých letech i letos jsme byli požádáni o příspěvek, tentokrát na téma „zvláštnosti v chování masného skotu, řeč těla zvířat, bezpečná manipulace se zvířaty, výběr a příprava masného skotu pro výstavy“. O tuto problematiku byl mezi místními chovateli značný zájem, o čemž svědčila velká účast posluchačů a i diskuze k danému tématu. Stejné problematice se věnoval i následný rozhovor pro místní televizní stanici, který byl natáčen po semináři. Litevští chovatelé dělají velké pokroky, pozornost zaměřují hlavně na realizaci svého produktu – kvalitního masa. Mnoho chovatelů maso a masné výrobky prodává přímo z farem společně s dalšími produkty (sýry, med). Velmi zajímavá byla také mobilní prodejna rychlého občerstvení (hamburgery, hot dogy, steaky) vše z masa angus v kvalitě bio.