Evropská produkce hovězího masa
10.12.2019, Kamil Malát |
Velmi zajímavou přednášku přednesl Claus Deblitz z německého Thünen-Institut für Betriebswirtschaft na semináři konaném v rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Zemědělec roku 2019. Prezentace se věnovala evropské produkci hovězího masa v kontextu mezinárodní konkurence a obchodních dohod. Ve svém příspěvku mimo jiné uvedl, že obavy z uzavření obchodní dohody se zeměmi Mercosur na další dovoz hovězího masa do EU jsou sice částečně na místě, nicméně významně větší výzva podle něj čeká na evropské producenty hovězího v podobě zvyšujího se podílu náhražek masa a laboratorně vypěstovaného "masa". Zde se očekává podle prognóz v následujících 25 letech velmi výrazný nárůst.
Ve své přednášce dále uvedl, že dovozy masa do EU jsou sice pro země Mercosuru zajímavé, nicméně pro tyto jihoamerické státy existují mnohem lukrativnější a přístupnější trhy, než jsou evropské země a dá se tedy očekávat, že obchodní politika těchto států se v případě hovězího masa bude soustředit primárně na ně. Jedná se zejména o asijské země v čele s Čínou a Indonésií.
Pokud jde o globální produkci a spotřebu hovězího masa, tak ta v minulé dekádě rostla. V některých zemích sice konzumace klesla (nejvíce v Austrálii, USA a EU), tento propad byl ale vykompenzován nárůstem ve většině asijských států, ale i v Brazílii či v některých evropských zemích. Zejména v Číně, Indonésii a Brazílii se jedná o prudký nárůst spotřeby, který je ještě umocněn vysokou populací.
V případě efektivity výroby hovězího masa je naprosto zjevné, že v kontextu ekonomických dat z celého světa, by byla evropská produkce bez dotační podpory zcela nekonkurenceschopná. Zajímavou připomínkou byl také rozdíl mezi tím, odkud pochází hovězí v Evropě a v zemích jižní Ameriky. Zatímco v EU má valná většina masa svůj původ v dojeném skotu, v jihoamerických zemích je 90 % produce kryta chovem specializovaných masných plemen skotu. V čem jihoamerické státy evropské producenty rovněž předčí, jsou podle přednášejícího dobré životní podmínky (s výjimkou dopravy skotu). V čem naopak významně pokulhávají za Evropou, je silně extenzivní způsob chovu, který má negativní vliv na uhlíkovou stopu přepočtenou na jednotku produkce (kg hovězího masa).
V příspěvku se Claus Deblitz dotkl i doporučení pro české chovatele skotu a producenty hovězího masa. Uvedl, že limitujícími faktory našeho chovatelství jsou zejména velká zatíženost náklady na budovy a stáje a rovněž nižší konkurenceschopnost z pohledu horší produktivity práce.
Ve své přednášce dále uvedl, že dovozy masa do EU jsou sice pro země Mercosuru zajímavé, nicméně pro tyto jihoamerické státy existují mnohem lukrativnější a přístupnější trhy, než jsou evropské země a dá se tedy očekávat, že obchodní politika těchto států se v případě hovězího masa bude soustředit primárně na ně. Jedná se zejména o asijské země v čele s Čínou a Indonésií.
Pokud jde o globální produkci a spotřebu hovězího masa, tak ta v minulé dekádě rostla. V některých zemích sice konzumace klesla (nejvíce v Austrálii, USA a EU), tento propad byl ale vykompenzován nárůstem ve většině asijských států, ale i v Brazílii či v některých evropských zemích. Zejména v Číně, Indonésii a Brazílii se jedná o prudký nárůst spotřeby, který je ještě umocněn vysokou populací.
V případě efektivity výroby hovězího masa je naprosto zjevné, že v kontextu ekonomických dat z celého světa, by byla evropská produkce bez dotační podpory zcela nekonkurenceschopná. Zajímavou připomínkou byl také rozdíl mezi tím, odkud pochází hovězí v Evropě a v zemích jižní Ameriky. Zatímco v EU má valná většina masa svůj původ v dojeném skotu, v jihoamerických zemích je 90 % produce kryta chovem specializovaných masných plemen skotu. V čem jihoamerické státy evropské producenty rovněž předčí, jsou podle přednášejícího dobré životní podmínky (s výjimkou dopravy skotu). V čem naopak významně pokulhávají za Evropou, je silně extenzivní způsob chovu, který má negativní vliv na uhlíkovou stopu přepočtenou na jednotku produkce (kg hovězího masa).
V příspěvku se Claus Deblitz dotkl i doporučení pro české chovatele skotu a producenty hovězího masa. Uvedl, že limitujícími faktory našeho chovatelství jsou zejména velká zatíženost náklady na budovy a stáje a rovněž nižší konkurenceschopnost z pohledu horší produktivity práce.