Green deal z pohledu zemědělství
17.12.2019, Miroslav Vráblík |
Green deal je velice ambiciózní ekologický program, který byl ústy předsedkyně Evropské komise paní Ursuly von der Leyen představen minulý týden na sympoziu v Gasperiho sálu na půdě Evropské komise v Bruselu. Tato klimatická agenda, která si klade za cíl výrazné snížení emisí a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, se dotýká všech hospodářských oblastí. Také zemědělství je jedním z odvětví, které by mělo tuto dohodu naplňovat a dosáhnout "udržitelného" stavu. Tímto tématem se zabývala konference Udržitelnost z farmy až na vidličku (Sustainability from farm to fork), která se konala 11 a 12. prosince v Bruselu a kde i náš svaz měl svého zástupce, který byl jedním z řečníků.
Celé dva dny účastníci diskutovali o cílech, ale i možnostech dosažení požadovaného stavu. Všichni se shodli na tom, že půjde o proces velmi nákladný, který bez mimořádných prostředků nemá šanci být naplněn.
Pokud se týká dopadů do vlastního zemědělství, určitě každý chápe snahu o snížení používání chemie v rostlinné výrobě (pesticidy, hnojiva) a antibiotik (při léčení hospodářských zvířat). Ostatně evropští spotřebitelé jednoznačně požadují zdravé, bezpečné, nezávadné potraviny, které mají zajištěnou dosledovatelnost. Přestože na konferenci zazněly některé příklady z praxe, jak hospodařit bez použití postřiků a hnojiv, většinou však zaznívaly obecné formulace o "nových přístupech, inovacích, moderních technologiích a jiných úhlech pohledu". Zřejmě bude muset dojít opravdu k převratným krokům, aby byl naplněn cíl zvýšit rostlinnou produkci (především obiloviny) při očekávaném snížení výměry zemědělské půdy v Evropě a již uvedenému omezení prostředků na ochranu a ošetřování rostlin. V živočišné výrobě by mělo dojít k razantnímu omezení antibiotik a snížení uhlíkové stopy. Podle některých představ by mělo dojít ke snížení spotřeby živočišných bílkovin a jejich nahrazení bílkovinami rostlinnými. Zaznívaly i názory a prognózy na snížení stavů skotu. Je velmi dobře, že akce se kromě úředníků, vědců, předních politiků (v čele s novým eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowskim) a manažerů nadnárodních firem, zúčastnili také lidé hospodařící na farmách. Byla tak příležitost připomenout nezastupitelnou funkci přežvýkavců v krajině, význam chlévské mrvy, přínos trvalých travních porostů, které spásají či vliv na hospodaření s vodou. Tyto názory zazněly velmi hlasitě a početné auditorium je přijalo s potleskem.
Agenda Green deal je rozhodně velmi významným krokem, je však nutné, aby byla chápána ve všech souvislostech a to nejen ekologických, ale i sociálních (život na venkově), ekonomických a také s ohledem na potřebu zdravých potravin. Je to investice do budoucna, kterou dlužíme budoucím generacím.
Celé dva dny účastníci diskutovali o cílech, ale i možnostech dosažení požadovaného stavu. Všichni se shodli na tom, že půjde o proces velmi nákladný, který bez mimořádných prostředků nemá šanci být naplněn.
Pokud se týká dopadů do vlastního zemědělství, určitě každý chápe snahu o snížení používání chemie v rostlinné výrobě (pesticidy, hnojiva) a antibiotik (při léčení hospodářských zvířat). Ostatně evropští spotřebitelé jednoznačně požadují zdravé, bezpečné, nezávadné potraviny, které mají zajištěnou dosledovatelnost. Přestože na konferenci zazněly některé příklady z praxe, jak hospodařit bez použití postřiků a hnojiv, většinou však zaznívaly obecné formulace o "nových přístupech, inovacích, moderních technologiích a jiných úhlech pohledu". Zřejmě bude muset dojít opravdu k převratným krokům, aby byl naplněn cíl zvýšit rostlinnou produkci (především obiloviny) při očekávaném snížení výměry zemědělské půdy v Evropě a již uvedenému omezení prostředků na ochranu a ošetřování rostlin. V živočišné výrobě by mělo dojít k razantnímu omezení antibiotik a snížení uhlíkové stopy. Podle některých představ by mělo dojít ke snížení spotřeby živočišných bílkovin a jejich nahrazení bílkovinami rostlinnými. Zaznívaly i názory a prognózy na snížení stavů skotu. Je velmi dobře, že akce se kromě úředníků, vědců, předních politiků (v čele s novým eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowskim) a manažerů nadnárodních firem, zúčastnili také lidé hospodařící na farmách. Byla tak příležitost připomenout nezastupitelnou funkci přežvýkavců v krajině, význam chlévské mrvy, přínos trvalých travních porostů, které spásají či vliv na hospodaření s vodou. Tyto názory zazněly velmi hlasitě a početné auditorium je přijalo s potleskem.
Agenda Green deal je rozhodně velmi významným krokem, je však nutné, aby byla chápána ve všech souvislostech a to nejen ekologických, ale i sociálních (život na venkově), ekonomických a také s ohledem na potřebu zdravých potravin. Je to investice do budoucna, kterou dlužíme budoucím generacím.