Nizozemci stahují z prodeje hmyzí produkty
10.03.2020, Kamil Malát |
Laboratorně vypěstované 'maso', hmyzí produkty, upřednostňování náhražek živočišných produktů rostlinnými jako je sojové mléko aj. To vše jsou kroky, které by podle kritiků tradičních živočišných produktů měly vést ke snížení dopadů živočišné výroby na životní prostředí. Právě hmyz je mnohými považován za potravinu budoucnosti, která by díky vysokému obsahu proteinů a nízké uhlíkové stopě postupně mohla nahradit tradiční suroviny bohaté na bílkoviny jako je například hovězí maso. Zásadní problém ale je, že hmyzí produkty spotřebitelé nechtějí. Dodavatelé je proto stahují z nabídky.
V České republice nejsou výrobky z hmyzu plošně dostupné, ale například v Nizozemí to až donedávna byla poměrně běžná součást nabídky větších obchodních řetězců. Nyní je však z regálů supermarketů stahují, neboť o ně není mezi zákazníky zájem.
Mluvčí společnosti Albert Heijn, která je v Nizozemí největším řetězcem, k tomu řekl: "Všimli jsme si, že poptávka po těchto produktech je u nás dlouhodobě nízká. Proto výrobky z naší nabídky zmizely." Podobná situace platí pro řetězec Jumbo: "Zákazníci si myslí, že jíst hmyz je divné. Souvisí to také s tím, jak hmyzí produkty vypadají. Zákazníci nejsou zřejmě ještě připraveni tyto výrobky kupovat," uvedl mluvčí. Jumbo má ve svém sortimentu několik hmyzích produktů, včetně hamburgerů, hmyzích řízků a nuget.
Obdobný krok udělal před čtyřmi roky i řetězec Delhaize, který byl jedním z prvních, který začal hmyzí produkty ve svých obchodech nabízet.
*******************************************************************************
Související články:
• Nejlepší v boji proti koronaviru by bylo hovězí
• Konzumace masa ovlivňuje životní prostředí, ale krávy neničí klima
• Maso je pro výživu lidstva zásadní a veganství není více ekologické
• Číňané výzvy k omezení konzumace hovězího ignorují
• Studie: Není třeba omezovat spotřebu červeného masa
• Nový výzkum: emise metanu z hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima
• Američané požadují vytvoření definice výrazu "maso"
• Přežvýkavci a skleníkové plyny - mýta a fakta
• Dopady snižování emisí na sektor zemědělství
• Intenzifikace výroby vede ke snížení uhlíkové stopy
• Spočítejte si uhlíkovou stopu vašeho hospodaření
• Nový revoluční objev odstraňování metanu
• Evropské zemědělské emise
• Nižší spotřeba masa nemusí vždy být ekologičtější
• Intenzifikace snižuje emise CO2 na jednotku produktu
• V Londýně ochutnali hovězí ze zkumavky
• Nebezpečné krávy?
V České republice nejsou výrobky z hmyzu plošně dostupné, ale například v Nizozemí to až donedávna byla poměrně běžná součást nabídky větších obchodních řetězců. Nyní je však z regálů supermarketů stahují, neboť o ně není mezi zákazníky zájem.
Mluvčí společnosti Albert Heijn, která je v Nizozemí největším řetězcem, k tomu řekl: "Všimli jsme si, že poptávka po těchto produktech je u nás dlouhodobě nízká. Proto výrobky z naší nabídky zmizely." Podobná situace platí pro řetězec Jumbo: "Zákazníci si myslí, že jíst hmyz je divné. Souvisí to také s tím, jak hmyzí produkty vypadají. Zákazníci nejsou zřejmě ještě připraveni tyto výrobky kupovat," uvedl mluvčí. Jumbo má ve svém sortimentu několik hmyzích produktů, včetně hamburgerů, hmyzích řízků a nuget.
Obdobný krok udělal před čtyřmi roky i řetězec Delhaize, který byl jedním z prvních, který začal hmyzí produkty ve svých obchodech nabízet.
*******************************************************************************
Související články:
• Nejlepší v boji proti koronaviru by bylo hovězí
• Konzumace masa ovlivňuje životní prostředí, ale krávy neničí klima
• Maso je pro výživu lidstva zásadní a veganství není více ekologické
• Číňané výzvy k omezení konzumace hovězího ignorují
• Studie: Není třeba omezovat spotřebu červeného masa
• Nový výzkum: emise metanu z hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima
• Američané požadují vytvoření definice výrazu "maso"
• Přežvýkavci a skleníkové plyny - mýta a fakta
• Dopady snižování emisí na sektor zemědělství
• Intenzifikace výroby vede ke snížení uhlíkové stopy
• Spočítejte si uhlíkovou stopu vašeho hospodaření
• Nový revoluční objev odstraňování metanu
• Evropské zemědělské emise
• Nižší spotřeba masa nemusí vždy být ekologičtější
• Intenzifikace snižuje emise CO2 na jednotku produktu
• V Londýně ochutnali hovězí ze zkumavky
• Nebezpečné krávy?