Předpoklad vývoje globální spotřeby masa
27.07.2020, Kamil Malát |
Očekává se, že konzumace drůbežího masa na celém světě vzroste (do roku 2029) na 145 milionů tun, spotřeba vepřového masa se zvýší v příštích 10 letech na 127 milionů tun. To představuje 28% celosvětového nárůstu spotřeby masa. Spotřeba skopového masa se zvýší o 2 miliony tun a bude představovat 6 procent další spotřeby.
V případě hovězího masa se do roku 2029 očekává nárůst globální spotřeby na 76 milionů tun, což v procentuálním vyjádření znamená 16 procent celosvětového růstu. Konzumace hovězího poroste především v rozvojových zemích. Naproti tomu tlak na vyšší ochranu životního prostředí v Evropě povede mimo jiné k přechodu od živočišných bílkovin k alternativním zdrojům proteinů a nahrazení červeného masa, zejména hovězího masa, drůbežím a rybami.