Chovatelé plemene wagyu založili klub
14.07.2021, Kamil Malát |
Po příjezdu na farmu v Mněticích nedaleko Pardubic, kde Josef Müller se svou rodinou hospodaří, následovala po krátkém přivítání a přípitku vínem z produkce přítomného Josefa Valihracha návštěva farmy hostitele. Přítomní chovatelé si nejprve na pastvinách mohli prohlédnout stádo krav s telaty a početnou skupinu jalovic. Celé stádo aktuálně čítá zhruba 120 kusů, část z nich jsou vysokopodílové kříženky. Po prohlídce stáda na pastvě následoval přesun do nedaleké stáje k obhlídce zvířat ve výkrmu. Hospodář detailně vysvětlil svůj koncept chovu a výživy zvířat ve vztahu ke kýženému mramorování masa, které je pro toto plemeno velice charakteristické a zásadní.
Po návratu zpět na farmu byly projednány procesní body, kdy jedním z nich byla diskuze o založení samostatného Klubu chovatelů plemene wagyu. V počátcích chovu u nás byli chovatelé wagyu "přilepeni" ke klubu charolais, neboť obě plemena pojila osoba tehdejšího předsedy charolais a současně chovatele wagyu MVDr. Krontoráda. Nyní, při rostoucí popularitě plemene, přišel čas na změnu, která vyústila v založení vlastního klubu a zvolení nových zástupců. Byla zvolena pětičlenná Rada plemenné knihy, která ze svého středu do čela vybrala zmíněného Josefa Müllera. Dalšími členy RPK WA jsou MVDr. Petr Krontorád, David Tmej (Farma Horky), Petr Ficbauer a Petr Novák.
Po vynikajícím obědě, kdy byly pardubickým kuchařem Adamem Vojtkem servírovány tři různé svalové partie z křížence s plemenem wagyu, následoval poslední bod jednání, kterým byla neformální přednáška Ing. Valenty z jeho cesty po Japonsku, kam se vydal za poznáním chovu wagyu. Jakkoliv se zdá, že navštívit farmu s masným skotem je banální a zcela obyčejnou záležitostí, v japonských podmínkách tomu tak rozhodně není. Extrémně striktní veterinární režim ve spojení s tamními zvyklostmi prakticky neumožňuje chovy wagyu v kolébce plemene navštívit. Jaroslav Valenta je tak velmi pravděpodobně jediným Čechem, kterému se to po několika pokusech, desítkách kontaktů a mnoha hodinách komunikace a příprav nakonec podařilo. Na konci roku 2019 se svou ženou zemi vycházejícího slunce navštívili a na vlastní oči měli možnost vidět způsob, jakým Japonci svá zvířata, kde prakticky neexistuje pastevní způsob chovu, chovají. Zajímavé poznatky za doprovodu fotodokumentace podpořil poutavým komentářem. Ing. Valenta je autorem několika článků věnovaných plemeni wagyu, které jsme přinesli na stránkách svazového zpravodaje (články ke stažení zde).
Gratulujeme zvoleným chovatelům a všem členům nově založeného Klubu chovatelů plemene wagyu přejeme mnoho úspěchů v jejich práci. Těšíme se na aktivní zapojení nového klubu do činností Svazu.
• Zápis z jednání Klubu wagyu
• Fotogalerie z jednání Klubu wagyu
Reportáž o wagyu v magazínu Víkend na TV Nova: