Chovatelé plemene wagyu jednali ve Sloupnici
10.11.2022, Kamil Malát |
V přátelské atmosféře se ve stylově zrekonstruované historické usedlosti patřící rodině Petra Krontoráda v Dolní Sloupnici konalo ve středu odpoledne jednání chovatelského klubu plemene wagyu. Toto původem japonské plemeno je celosvětově synonymem pro výjimečnou kvalitu masa danou speciálním mramorováním dodávající masu jedinečnou chuť, která dělá z jeho konzumace nezapomenutelný gurmánský zážitek. Aby se na klubu nediskutovalo o kvalitativních aspektech pouze teoreticky, připravili organizátoři k jednání speciální čtyřchodové wagyu menu ze surovin dodaných členy klubu.
Klub svolávaný pod patronací předsedy Ing. Josefa Müllera byl pečlivě připravován dlouhé týdny dopředu. Pro místo konání zástupci klubu zvolili nádherné prostředí v Dolní Sloupnici v usedlosti sahající svými kořeny až do doby před bitvu na Bílé hoře, kterou postupně citlivě rekonstruuje Petr Krontorád se svou rodinu. Součástí historické budovy je také prostor pro zhruba 20 lidí sloužící jako stylová „restaurace“ a také krámek, kde manželé Ferkovi (dcera a zeť Petra Krontoráda) pod značkou "Prodej ze statku" provozují farmářský krámek.
Na úvod přivítal všechny přítomné předseda klubu a hostitel Petr Krontorád spolu s rodinou. Ta se postarala o přípravu a komentované servírování čtyřchodovému menu, které tvořil "předkrm" z roštěnce, tatarák, silný wagyu vývar, steak bryndáček a jako dezert jediný „newagyu“ produkt – vanilková zmrzlina. Přestože pro většinu přítomných nešlo o první zážitek spojený s konzumací masa wagyu, všichni účastníci se shodli na tom, že kvalita pokrmů i způsob přípravy byl vynikající a ti, kteří měli možnost ochutnat prvotřídní wagyu přímo v kolébce plemene potvrdili, že šlo o srovnatelný gurmánský zážitek se zemí původu, která je propracovaností přípravy wagyu masa vyhlášená. Suroviny pro přípravu dodali Ing. Josef Müller, za farmu Horky Jakub Tmej a rodina Ficbauerových.
Během vlastního jednání se část diskuzí zcela logicky točila okolo kvalitativních parametrů masa a všech aspektů majících na ní vliv. Dále byli přítomní chovatelé informováni o stavech zvířat v České republice či se zapojením českých wagyu chovatelů do mezinárodní organizace World Wagyu Council. Oficiálním zástupcem za ČR byl pověřen Jakub Tmej, který přítomné seznámil se smyslem a principy fungování světového spolku a benefitů, které může členství českým chovatelům přinést.
Debaty se točily také okolo propagace a budoucího směřovaní plemene. Předseda klubu představil několik tezí a otázek a vyzval přítomné chovatele k diskuzi, kteří se do ní aktivně zapojili. Ti se shodli, že wagyu má obrovský potenciál z hlediska zvyšování kvality masa i prostřednictvím křížení přes F1 a F2 potomky. To dosvědčili i hosté z Výzkumného ústavu živočišné výroby, kteří představili výsledky jejich studie sledující návyky a preference konzumentů hovězího masa v ČR a ve Španělsku týkající se mj. obsahu intramuskulárního tuku. Výsledek byl jasný: i konzumenti deklarující, že preferují libové maso, dali ve finále přednost mramorovanému masu. To je jasný signál, že wagyu má i v křížení velký potenciál.
Posledním bodem setkání byla diskuze nad účastí chovatelů na dubnové národní výstavě v Brně. Ti mají zájem o vlastní klubový stánek, kde budou prezentovat wagyu maso a také na výstavu připraví několik zvířat, aby mohla proběhnout alespoň komentovaná přehlídka. Součástí prezentace by měl být také jednotný oděv, a proto se diskutovalo také o vytvoření loga klubu. Chovatelé mají možnost až do půlky prosince posílat své návrhy na email info@cschms.cz z nichž bude formou hlasování členů klubu vybrán vítězný, který bude následně použit na všech materiálech spojených s propagací plemene wagyu.
• Fotogalerie z jednání WA 9.11.2022
• Reportáž o wagyu v magazínu Víkend na TV Nova:
• Připojený soubor:
Klub svolávaný pod patronací předsedy Ing. Josefa Müllera byl pečlivě připravován dlouhé týdny dopředu. Pro místo konání zástupci klubu zvolili nádherné prostředí v Dolní Sloupnici v usedlosti sahající svými kořeny až do doby před bitvu na Bílé hoře, kterou postupně citlivě rekonstruuje Petr Krontorád se svou rodinu. Součástí historické budovy je také prostor pro zhruba 20 lidí sloužící jako stylová „restaurace“ a také krámek, kde manželé Ferkovi (dcera a zeť Petra Krontoráda) pod značkou "Prodej ze statku" provozují farmářský krámek.
Na úvod přivítal všechny přítomné předseda klubu a hostitel Petr Krontorád spolu s rodinou. Ta se postarala o přípravu a komentované servírování čtyřchodovému menu, které tvořil "předkrm" z roštěnce, tatarák, silný wagyu vývar, steak bryndáček a jako dezert jediný „newagyu“ produkt – vanilková zmrzlina. Přestože pro většinu přítomných nešlo o první zážitek spojený s konzumací masa wagyu, všichni účastníci se shodli na tom, že kvalita pokrmů i způsob přípravy byl vynikající a ti, kteří měli možnost ochutnat prvotřídní wagyu přímo v kolébce plemene potvrdili, že šlo o srovnatelný gurmánský zážitek se zemí původu, která je propracovaností přípravy wagyu masa vyhlášená. Suroviny pro přípravu dodali Ing. Josef Müller, za farmu Horky Jakub Tmej a rodina Ficbauerových.
Během vlastního jednání se část diskuzí zcela logicky točila okolo kvalitativních parametrů masa a všech aspektů majících na ní vliv. Dále byli přítomní chovatelé informováni o stavech zvířat v České republice či se zapojením českých wagyu chovatelů do mezinárodní organizace World Wagyu Council. Oficiálním zástupcem za ČR byl pověřen Jakub Tmej, který přítomné seznámil se smyslem a principy fungování světového spolku a benefitů, které může členství českým chovatelům přinést.
Debaty se točily také okolo propagace a budoucího směřovaní plemene. Předseda klubu představil několik tezí a otázek a vyzval přítomné chovatele k diskuzi, kteří se do ní aktivně zapojili. Ti se shodli, že wagyu má obrovský potenciál z hlediska zvyšování kvality masa i prostřednictvím křížení přes F1 a F2 potomky. To dosvědčili i hosté z Výzkumného ústavu živočišné výroby, kteří představili výsledky jejich studie sledující návyky a preference konzumentů hovězího masa v ČR a ve Španělsku týkající se mj. obsahu intramuskulárního tuku. Výsledek byl jasný: i konzumenti deklarující, že preferují libové maso, dali ve finále přednost mramorovanému masu. To je jasný signál, že wagyu má i v křížení velký potenciál.
Posledním bodem setkání byla diskuze nad účastí chovatelů na dubnové národní výstavě v Brně. Ti mají zájem o vlastní klubový stánek, kde budou prezentovat wagyu maso a také na výstavu připraví několik zvířat, aby mohla proběhnout alespoň komentovaná přehlídka. Součástí prezentace by měl být také jednotný oděv, a proto se diskutovalo také o vytvoření loga klubu. Chovatelé mají možnost až do půlky prosince posílat své návrhy na email info@cschms.cz z nichž bude formou hlasování členů klubu vybrán vítězný, který bude následně použit na všech materiálech spojených s propagací plemene wagyu.
• Fotogalerie z jednání WA 9.11.2022
• Reportáž o wagyu v magazínu Víkend na TV Nova:
• Připojený soubor:
|