Kultivované maso se velkém bude jíst až za několik let
21.03.2023, Kamil Malát |
Nizozemská banka ABN AMRO ve své zprávě „Příležitosti pro náhražky masa a mléčných výrobků“ odhaduje, že kultivované maso bude ve větším měřítku na evropském trhu dostupné až po roce 2030, a to ještě ve formě zchlazených polotovarů a různých omáček. V exkluzivnějších restauracích bude podle jejich očekávání v nabídce o zhruba pět let dříve. Banka ve svých predikcích také uvádí, že spotřebitelé budou jako první konzumovat kultivované maso ve formě kuřecích nugetů nebo zpracované v různých v burgerech. Poptávce po kultivovaném masu nenahrává ani přetrvávající nedůvěra poměrně velké části spotřebitelů.
Z lednového průzkumu banky provedeného v Nizozemí vyplynulo, že jen asi třetina spotřebitelů by pravděpodobně nebo určitě chtěla konzumovat kultivované maso. Přibližně 45 procent spotřebitelů naopak uvádí, že pravděpodobně nebo určitě nechce kultivované maso jíst. Z dotázaných je 22,5 procenta nerozhodnutých. Banka uvádí, že bude třeba ještě hodně práce, aby spotřebitele informovali o bezpečnosti a výhodách, než se maso z kultivace dostane na evropský trh ve velkém měřítku. Dalšími výzvami pro větší uplatnění kultivovaného masa je ekonomika jeho výroby.
Pokud jde o povolení prodeje kultivovaného masa, evropský potravinářský úřad EFSA zatím neobdržel žádné žádosti od společností, které by tento produkt chtějí uvést na trh. Evropský úřad pro potraviny dosud obdržel pouze žádosti o potraviny na bázi řas a hmyzu. Žádost s kultivovaným masem zatím nebyla podána, potvrdil Business Insider mluvčí EFSA. Jelikož schvalovací proces, při kterém se provádí rozsáhlé šetření bezpečnosti produktu, trvá v Evropě zhruba rok a půl, nepředpokládá se, že by v následujících cca dvou letech bylo běžně na trhu dostupné. Souhlas navíc musí dát také Evropská komise a každý jednotlivý členský stát EU.
Z lednového průzkumu banky provedeného v Nizozemí vyplynulo, že jen asi třetina spotřebitelů by pravděpodobně nebo určitě chtěla konzumovat kultivované maso. Přibližně 45 procent spotřebitelů naopak uvádí, že pravděpodobně nebo určitě nechce kultivované maso jíst. Z dotázaných je 22,5 procenta nerozhodnutých. Banka uvádí, že bude třeba ještě hodně práce, aby spotřebitele informovali o bezpečnosti a výhodách, než se maso z kultivace dostane na evropský trh ve velkém měřítku. Dalšími výzvami pro větší uplatnění kultivovaného masa je ekonomika jeho výroby.
Pokud jde o povolení prodeje kultivovaného masa, evropský potravinářský úřad EFSA zatím neobdržel žádné žádosti od společností, které by tento produkt chtějí uvést na trh. Evropský úřad pro potraviny dosud obdržel pouze žádosti o potraviny na bázi řas a hmyzu. Žádost s kultivovaným masem zatím nebyla podána, potvrdil Business Insider mluvčí EFSA. Jelikož schvalovací proces, při kterém se provádí rozsáhlé šetření bezpečnosti produktu, trvá v Evropě zhruba rok a půl, nepředpokládá se, že by v následujících cca dvou letech bylo běžně na trhu dostupné. Souhlas navíc musí dát také Evropská komise a každý jednotlivý členský stát EU.