Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (612)
Legislativa (243)
Šlechtění (353)
Výběry býků (504)
Výstavy (431)
Zdraví (285)
Pozvánky (574)
Zajímavosti (363)
Ze svazu (693)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

FAO: "Mléko, maso a vejce jsou základní lidské zdroje"

10.05.2023,  Kamil Malát  

Podle FAO, organizace OSN pro výživu a zemědělství, jsou mléko, maso a vejce základními potravinami pro lidi. Chov hospodářských zvířat poskytuje světové populaci důležité živiny, které nelze ve správném množství a kvalitě získat pouze z rostlinných potravin, vysvětluje FAO v analýze založené na výsledcích více než 500 vědeckých publikací a 250 politických dokumentů (celá zpráva v angličtině je stažení zde - pdf soubor. Podle závěrů FAO je konzumace mléka, masa a vajec zvláště důležitá v klíčových fázích života, jako je těhotenství a kojení, dětství a dospívání a ve stáří.

Chov hospodářských zvířat poskytuje lidem vysoce kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, železo, vápník, zinek, selen, vitamín B12 a cholin, ale také mikroživiny, které jsou důležité pro vývoj a zdraví. Mnohé z těchto živin je obtížné získat ve správném množství a kvalitě pouze z rostlinných potravin.

Nedostatek železa, vitamínu A a zinku

FAO poukazuje na to, že celosvětově zejména děti a těhotné ženy často trpí nedostatkem železa, vitamínu A a zinku. Více než polovina předškolních dětí na světě (celkem asi 372 milionů) a přibližně 1,2 miliardy žen v plodném věku má nedostatek alespoň jedné ze tří mikroživin železa, vitaminu A nebo zinku.

Žádný důkaz škodlivosti

FAO ve zprávě také pojednává o zdravotních rizicích potravin živočišného původu. Nadměrná konzumace zpracovaného červeného masa může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Jíst omezené množství nezpracovaného červeného masa je však podle FAO bezpečné. Podle zprávy neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že konzumace mléka a mléčných výrobků dospělými zvyšuje mimo jiné riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a vysokého krevního tlaku.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz