FAO: "Mléko, maso a vejce jsou základní lidské zdroje"
10.05.2023, Kamil Malát |
Podle FAO, organizace OSN pro výživu a zemědělství, jsou mléko, maso a vejce základními potravinami pro lidi. Chov hospodářských zvířat poskytuje světové populaci důležité živiny, které nelze ve správném množství a kvalitě získat pouze z rostlinných potravin, vysvětluje FAO v analýze založené na výsledcích více než 500 vědeckých publikací a 250 politických dokumentů (celá zpráva v angličtině je stažení zde - pdf soubor. Podle závěrů FAO je konzumace mléka, masa a vajec zvláště důležitá v klíčových fázích života, jako je těhotenství a kojení, dětství a dospívání a ve stáří.
Chov hospodářských zvířat poskytuje lidem vysoce kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, železo, vápník, zinek, selen, vitamín B12 a cholin, ale také mikroživiny, které jsou důležité pro vývoj a zdraví. Mnohé z těchto živin je obtížné získat ve správném množství a kvalitě pouze z rostlinných potravin.
Nedostatek železa, vitamínu A a zinku
FAO poukazuje na to, že celosvětově zejména děti a těhotné ženy často trpí nedostatkem železa, vitamínu A a zinku. Více než polovina předškolních dětí na světě (celkem asi 372 milionů) a přibližně 1,2 miliardy žen v plodném věku má nedostatek alespoň jedné ze tří mikroživin železa, vitaminu A nebo zinku.
Žádný důkaz škodlivosti
FAO ve zprávě také pojednává o zdravotních rizicích potravin živočišného původu. Nadměrná konzumace zpracovaného červeného masa může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Jíst omezené množství nezpracovaného červeného masa je však podle FAO bezpečné. Podle zprávy neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že konzumace mléka a mléčných výrobků dospělými zvyšuje mimo jiné riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a vysokého krevního tlaku.
Chov hospodářských zvířat poskytuje lidem vysoce kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, železo, vápník, zinek, selen, vitamín B12 a cholin, ale také mikroživiny, které jsou důležité pro vývoj a zdraví. Mnohé z těchto živin je obtížné získat ve správném množství a kvalitě pouze z rostlinných potravin.
Nedostatek železa, vitamínu A a zinku
FAO poukazuje na to, že celosvětově zejména děti a těhotné ženy často trpí nedostatkem železa, vitamínu A a zinku. Více než polovina předškolních dětí na světě (celkem asi 372 milionů) a přibližně 1,2 miliardy žen v plodném věku má nedostatek alespoň jedné ze tří mikroživin železa, vitaminu A nebo zinku.
Žádný důkaz škodlivosti
FAO ve zprávě také pojednává o zdravotních rizicích potravin živočišného původu. Nadměrná konzumace zpracovaného červeného masa může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Jíst omezené množství nezpracovaného červeného masa je však podle FAO bezpečné. Podle zprávy neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že konzumace mléka a mléčných výrobků dospělými zvyšuje mimo jiné riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a vysokého krevního tlaku.