Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (599)
Legislativa (233)
Šlechtění (341)
Výběry býků (494)
Výstavy (407)
Zdraví (261)
Pozvánky (548)
Zajímavosti (351)
Ze svazu (664)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Jatka ušetří, a i labužníci si přijdou na své

30.04.2008,  SVS ČR  

Dodnes byla specialita, tzv. „T bone steak“ v nabídce výsekového hovězího masa spíše výjimkou. Nyní v souvislosti s nařízením Komise (ES) č. 357/2008 budou moci řezníci tyto stejky na kosti nabízet od mladých býků do stáří 30 měsíců. Dosud tomu tak bylo pouze do stáří 24 měsíců.

Dne 26. 4. 2008 vstoupilo v platnost nařízení Komise (ES) 357/2008, které novelizuje přílohu č. V nařízení (ES) 999/2001 a mění definici specifikovaného rizikového materiálu (SRM). Páteř skotu se za SRM považuje, pokud pochází ze zvířat starších než 30 měsíců. Do té doby byla věková hranice pro SRM 24 měsíců.

Dopad tohoto nařízení bude příznivý i pro jatka, neboť nebudou muset odstraňovat tolik páteří skotu. Tento specifikovaný rizikový materiál spolu s hlavami skotu a dalšími částmi, jako např. částí střeva, je totiž v souvislosti s prevencí BSE specifikovaným materiálem, který musí provozovatelé jatek za nemalé částky likvidovat v asanačních podnicích. Je tedy možné, že se dopad tohoto nařízení může projevit i na ceně hovězího masa.

Josef Duben, tiskový mluvčí SVS ČR
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz