Skot plemene limousine produkuje nejméně emisí
02.06.2023, Kamil Malát |
Irský výzkum zkoumající emise skleníkových plynů u 1500 kusů skotu trvající pět let odhalil, že zvířata plemene limousine produkují v porovnání s dalšími plemeny nejnižší emise metanu. Tyto výsledky vyplynuly z projektu Greenbreed Research Project realizovaném na testační stanici Irish Cattle Breeding Federation (ICBF) v Tully. Vedle toho je důležité poznamenat, že i přesto, že limousinští kříženci vykázali nejnižší podíl emisí ze sledované skupiny, nedošlo u nich k žádnému negativnímu dopadu na intenzitu růstu nebo jejich užitkovost. Do pokusu bylo zapojeno samčí i samičí potomstvo 57 limousinských býků.
Jde zřejmě o historicky první ucelenou studii na toto téma na světě. Prezident Irish Limousin Cattle Society, Dr. Alan Kelly, k výsledkům uvedl, že jsou to výjimečně povzbudivé poznatky jak pro limousinskou genetiku, tak pro celý irský hovězí a mlékárenský průmysl. Tento nový, nezávisle ověřený výzkum upevňuje limousina jako masné plemeno skotu s nejnižší ekologickou stopou v kombinaci s nejlepší efektivitou přeměny krmiva na kvalitní hovězí maso. Data podle něj přesvědčivě ukazují, že limousinská zvířata mohou produkovat až o 30 % méně denních emisí metanu ve srovnání s jinými plemeny, a to při stejné úrovni produktivity a výkonu, čímž zlepšuje všechny údaje související s životním prostředím a emisemi.
Dr. Kelly také poznamenal, že je to důležitá zpráva i s ohledem na důležitost plemene limousine jako klíčového plemene v chovu skotu bez tržní produkce mléka, na které připadá přibližně 40 % všech otelení. Kromě toho, v kombinaci s přibližně 8 % dojnicemi připuštěnými limousinskými býky, existuje v irských chovech dojeného skotu obrovský potenciál produkovat limousinká telata s krátkou délkou březosti a současně s vysokou kvalitou hovězího masa, která jsou navíc prokazatelně ekologicky udržitelnější.
Zjištěné informace budou nyní podchyceny v rámci genetického hodnocení a šlechtitelských programů s cílem zlepšit environmentální udržitelnost irského chovatelství masného skotu. Odvětví nyní získalo důležité vědecké důkazy, aby zohledňovalo environmentální aspekty chovu a poskytovalo oprávněné finanční pobídky producentům, kteří chovají prvotřídní masný skot z plemen a genetických linií, u kterých bylo prokázáno, že mají nízké emise spojené s vysokou kvalitou hovězího masa.
Očekává se, že takové prémiové produkty z hovězího masa budou mít velký potenciál při obchodování a propagaci, neboť existují skupiny zákazníků, kteří se při výběru produktů budou orientovat podle ekologických kritérií.
Jde zřejmě o historicky první ucelenou studii na toto téma na světě. Prezident Irish Limousin Cattle Society, Dr. Alan Kelly, k výsledkům uvedl, že jsou to výjimečně povzbudivé poznatky jak pro limousinskou genetiku, tak pro celý irský hovězí a mlékárenský průmysl. Tento nový, nezávisle ověřený výzkum upevňuje limousina jako masné plemeno skotu s nejnižší ekologickou stopou v kombinaci s nejlepší efektivitou přeměny krmiva na kvalitní hovězí maso. Data podle něj přesvědčivě ukazují, že limousinská zvířata mohou produkovat až o 30 % méně denních emisí metanu ve srovnání s jinými plemeny, a to při stejné úrovni produktivity a výkonu, čímž zlepšuje všechny údaje související s životním prostředím a emisemi.
Dr. Kelly také poznamenal, že je to důležitá zpráva i s ohledem na důležitost plemene limousine jako klíčového plemene v chovu skotu bez tržní produkce mléka, na které připadá přibližně 40 % všech otelení. Kromě toho, v kombinaci s přibližně 8 % dojnicemi připuštěnými limousinskými býky, existuje v irských chovech dojeného skotu obrovský potenciál produkovat limousinká telata s krátkou délkou březosti a současně s vysokou kvalitou hovězího masa, která jsou navíc prokazatelně ekologicky udržitelnější.
Zjištěné informace budou nyní podchyceny v rámci genetického hodnocení a šlechtitelských programů s cílem zlepšit environmentální udržitelnost irského chovatelství masného skotu. Odvětví nyní získalo důležité vědecké důkazy, aby zohledňovalo environmentální aspekty chovu a poskytovalo oprávněné finanční pobídky producentům, kteří chovají prvotřídní masný skot z plemen a genetických linií, u kterých bylo prokázáno, že mají nízké emise spojené s vysokou kvalitou hovězího masa.
Očekává se, že takové prémiové produkty z hovězího masa budou mít velký potenciál při obchodování a propagaci, neboť existují skupiny zákazníků, kteří se při výběru produktů budou orientovat podle ekologických kritérií.