Karsit Agro aneb charolais na greenu
22.08.2023, Kamil Malát |
Vše, co děláme, je promyšlené do posledního detailu – to je motto zemědělské společnosti Karsit Agro a jeho ředitele Ing. Sedláčka, který na této firmě vedle chovu dojeného skotu a prasat vede také nemalé stádo plemene charolais. Že to není jen planá fráze vás přesvědčí reportáž z tohoto úspěšného podniku, kterou aktuálně připravujeme do svazového Zpravodaje, jenž vyjde počátkem září. Láska k oboru ve spojení s pokorou, znalostmi a bohatými zkušenostmi, tvrdou prací a spolehlivým týmem spolupracovníků, na který nedá pan Sedláček dopustit, je to, co dělá tento podnik úspěšným.
Úspěch v chovu charolais vystihují slova Ing. Kateřiny Weiszové, která na něm má nemalý podíl: „Lidé v Karsit Agro udělali za poslední roky obrovský pokrok ve šlechtění svého stáda, takový, jaký se u zvířat s dlouhým generačním intervalem málokdy vidí tak rychle. Ale provedli velké změny v managementu stád, každý rok vymýšlíme nové varianty pastvy, spolupracujeme na selekci zvířat na všech úrovních, abychom se co nejvíce přiblížili společnému cíli.“
Celý příběh tohoto podniku, kde každý krok dává hluboký smysl, je opravdu hodně inspirativní a věříme, že v něm nejeden chovatel najde návod i pro své hospodaření. Pozvánkou k přečtení reportáže budiž i přiložená krásná fotka z tohoto chovu, kterou pořídila Kateřina Weiszová.
Zemědělská společnost Karsit Agro, a.s. hospodaří na jižním cípu Trutnovského okresu v blízkosti Dvora Králové Nad Labem na celkové výměře 4130 ha půdy - výměra orné půdy je 3303 ha, trvalých travních porostů je 820 ha z 220 ha pastvin, zbytek připadá na loutky. Základem živočišné výroby je chovné stádo 580 krav holštýnského plemene s užitkovostí okolo 11,5 tisíc litrů mléka. Dále je chováno stádo čistokrevných krav plemene charolais v počtu 300 ks s vlastním odchovem jalovic a výkrmem býků, celkově na podniku najdete zhruba 850 kusů tohoto plemene. Nechybí ani užitkový chov prasat. Svým zákazníkům prodávají vlastní maso (hovězí, vepřové), mléčné výrobky (všeho druhu), ale třeba i mák. Jejich výrobky se pyšní několika oceněními například v soutěži „Regionální potravina“ a dalšími prestižními cenami.
Více již brzy ve svazovém Zpravodaji, který je určen všem členům Českého svazu chovatelů masného skotu, kteří jej v rámci členství dostávají zdarma. Pokud máte zájem dostávat náš magazín i vy, není nic snazšího, než se přihlásit do našeho svazu - přihlášku naleznete zde. Roční poplatek za členství vyjde na pouhých 500 Kč. Starší čísla zpravodaje jsou se zpožděním k prohlédnutí v našem webovém archivu zde. S ohledem na zásadní změnu podmínek pro publikování online brožur na platformě Issuu, kterou jsme ke zveřejňování zpravodajů až doposud využívali, budou starší vydání nově dostupná pouze ve formátu pdf.
Úspěch v chovu charolais vystihují slova Ing. Kateřiny Weiszové, která na něm má nemalý podíl: „Lidé v Karsit Agro udělali za poslední roky obrovský pokrok ve šlechtění svého stáda, takový, jaký se u zvířat s dlouhým generačním intervalem málokdy vidí tak rychle. Ale provedli velké změny v managementu stád, každý rok vymýšlíme nové varianty pastvy, spolupracujeme na selekci zvířat na všech úrovních, abychom se co nejvíce přiblížili společnému cíli.“
Celý příběh tohoto podniku, kde každý krok dává hluboký smysl, je opravdu hodně inspirativní a věříme, že v něm nejeden chovatel najde návod i pro své hospodaření. Pozvánkou k přečtení reportáže budiž i přiložená krásná fotka z tohoto chovu, kterou pořídila Kateřina Weiszová.
Zemědělská společnost Karsit Agro, a.s. hospodaří na jižním cípu Trutnovského okresu v blízkosti Dvora Králové Nad Labem na celkové výměře 4130 ha půdy - výměra orné půdy je 3303 ha, trvalých travních porostů je 820 ha z 220 ha pastvin, zbytek připadá na loutky. Základem živočišné výroby je chovné stádo 580 krav holštýnského plemene s užitkovostí okolo 11,5 tisíc litrů mléka. Dále je chováno stádo čistokrevných krav plemene charolais v počtu 300 ks s vlastním odchovem jalovic a výkrmem býků, celkově na podniku najdete zhruba 850 kusů tohoto plemene. Nechybí ani užitkový chov prasat. Svým zákazníkům prodávají vlastní maso (hovězí, vepřové), mléčné výrobky (všeho druhu), ale třeba i mák. Jejich výrobky se pyšní několika oceněními například v soutěži „Regionální potravina“ a dalšími prestižními cenami.
Více již brzy ve svazovém Zpravodaji, který je určen všem členům Českého svazu chovatelů masného skotu, kteří jej v rámci členství dostávají zdarma. Pokud máte zájem dostávat náš magazín i vy, není nic snazšího, než se přihlásit do našeho svazu - přihlášku naleznete zde. Roční poplatek za členství vyjde na pouhých 500 Kč. Starší čísla zpravodaje jsou se zpožděním k prohlédnutí v našem webovém archivu zde. S ohledem na zásadní změnu podmínek pro publikování online brožur na platformě Issuu, kterou jsme ke zveřejňování zpravodajů až doposud využívali, budou starší vydání nově dostupná pouze ve formátu pdf.