Chov wagyu v ČR a Japonsku se zásadně neliší
23.11.2023, Kamil Malát |
Chovatelé plemene wagyu se sešli ve středu odpoledne v hotelu Medlov, aby na dalším jednání svého chovatelského klubu diskutovali o chovu tohoto původem japonského skotu a také všech návaznostech pojících se s produkcí kvalitního hovězího masa. Kromě ohlédnutí za brněnskou národní výstavou měli možnost vyslechnout tři zajímavé přednášky a po skončení oficiální části programu v přátelské atmosféře večer poseděli a neformálně diskutovali své chovatelské zkušenosti a také samozřejmě řešili problematiku kvality hovězího masa z pohledu chovu, ale zejména spotřebitelů.
Tomuto tématu byly ostatně věnovány dvě ze tří prezentací. Tou první byla přednáška Ing. Luďka Bartoně z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi, který přítomným chovatelům objasnil specifičnost plemene wagyu a zejména odlišnosti, která mají vliv na charakteristickou kvalitu masa. Během prezentace uvedl genetické a další parametry tvorby tuku a také zajímavé výsledky studie sledující vývin svalové a tukové tkáně u volů plemene wagyu a evropských plemen (BM, AA, H) vykrmovaných v typických podmínkách pro dané plemeno (Japonsko, Evropa) a dále výsledky WA a H volů vykrmovaných za stejných podmínek.
Populární řezník František Kšána ze společnosti Amaso ve svém vystoupení zmínil cenné postřehy z návštěvy Japonska a japonského stylu přípravy a porcování hovězího masa z plemene wagyu. Uvedl například, že japonští zpracovatelé nenechávají maso vůbec zrát a také to, že zvířata jsou chována celoročně výhradně ve stájích, neboť sluneční svit má negativní vliv na kvalitu tuku v mase. Při své cestě navštívil rovněž několik chovů, navázal spolupráci s tamními chovateli a utvrdil se v tom, že podmínky chovu wagyu v ČR a Japonsku se zásadně neliší. Hlavní rozdíl je podle něj především v genových liniích a také v kvalitě každého detailu spojeného s chovem, zpracováním a servírováním masa.
Poslední z trojice přednášek byla prezentace Jakuba Tmeje, který je zástupcem Klubu WA ve World Wagyu Council. Česká republika je této mezinárodní asociace členem a pravidelně se účastní všech jednání. Na mnoha snímcích prezentoval zprávu ze světového kongresu chovatelů plemene wagyu, který se konal ve dnech 24. – 30.9.2024 v americkém Texasu. Článek s poznatky z jeho cesty plánujeme zařadit do březnového vydání svazového Zpravodaje.
Další jednání chovatelského Klubu wagyu je naplánováno na listopad 2024 a bude spojené s exkurzí na chov rodiny Ficbauerových.
Další detaily najdete v zápisu, který si společně s přednáškami můžete pročíst na této stránce.
Tomuto tématu byly ostatně věnovány dvě ze tří prezentací. Tou první byla přednáška Ing. Luďka Bartoně z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi, který přítomným chovatelům objasnil specifičnost plemene wagyu a zejména odlišnosti, která mají vliv na charakteristickou kvalitu masa. Během prezentace uvedl genetické a další parametry tvorby tuku a také zajímavé výsledky studie sledující vývin svalové a tukové tkáně u volů plemene wagyu a evropských plemen (BM, AA, H) vykrmovaných v typických podmínkách pro dané plemeno (Japonsko, Evropa) a dále výsledky WA a H volů vykrmovaných za stejných podmínek.
Populární řezník František Kšána ze společnosti Amaso ve svém vystoupení zmínil cenné postřehy z návštěvy Japonska a japonského stylu přípravy a porcování hovězího masa z plemene wagyu. Uvedl například, že japonští zpracovatelé nenechávají maso vůbec zrát a také to, že zvířata jsou chována celoročně výhradně ve stájích, neboť sluneční svit má negativní vliv na kvalitu tuku v mase. Při své cestě navštívil rovněž několik chovů, navázal spolupráci s tamními chovateli a utvrdil se v tom, že podmínky chovu wagyu v ČR a Japonsku se zásadně neliší. Hlavní rozdíl je podle něj především v genových liniích a také v kvalitě každého detailu spojeného s chovem, zpracováním a servírováním masa.
Poslední z trojice přednášek byla prezentace Jakuba Tmeje, který je zástupcem Klubu WA ve World Wagyu Council. Česká republika je této mezinárodní asociace členem a pravidelně se účastní všech jednání. Na mnoha snímcích prezentoval zprávu ze světového kongresu chovatelů plemene wagyu, který se konal ve dnech 24. – 30.9.2024 v americkém Texasu. Článek s poznatky z jeho cesty plánujeme zařadit do březnového vydání svazového Zpravodaje.
Další jednání chovatelského Klubu wagyu je naplánováno na listopad 2024 a bude spojené s exkurzí na chov rodiny Ficbauerových.
Další detaily najdete v zápisu, který si společně s přednáškami můžete pročíst na této stránce.