Nejlepší ekofarmou je Statek Winter ze Šumperska
13.06.2024, Kamil Malát |
Nejlepší ekofarmou roku 2024 se stala rodinná firma Statek Winter z Vysokých Žibřidovic na Šumpersku, která se specializuje na chov skotu a prodej vyzrálého hovězího masa. Soutěž každoročně vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Pořadatelé soutěže ocenili zodpovědný přístup majitelů farmy k chovaných zvířatům, krajině i zaměstnancům. Ocenění bude předáno 29. června na farmě ve Vysokých Žibřidovicích, kde bude probíhat bohatý program včetně nabídky pokrmů z bio vyzrálého hovězího masa připravované šéfkuchařem Václavem Šmerdou.
Statek Winter, který je rovněž členem našeho svazu, vede Ing. František Winter, jenž je současně předsedou Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.
Statek Winter hospodaří na 417 hektarech půdy na úpatí Jeseníků a Orlických hor. O chod hospodářství se stará sedm stálých zaměstnanců. Statek na horských loukách chová 280 kusů skotu. Základní stádo tvoří český strakatý skot, který doplňují masná plemena. Na statku podle Urbánkové kladou velký důraz na ekologické zemědělské postupy i lokální produkci. "Naše maso je vysoce vyzrálé a zvířata žijí celoročně na horských loukách, kde jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější," uvedl zakladatel a majitel statku František Winter.
Hospodářství má vlastní certifikovanou porážku a bourárnu masa, do které farma investovala šest milionů korun. Oba provozy fungují v režimu ekologického zemědělství a slouží také farmářům z okolí. Velká část odběratelů hovězího masa z produkce Statku Winter pochází z regionu. Farma zásobuje masem hlavně okolní restaurace a domácnosti. Zajímavou cílovou skupinou jsou v poslední době i žáci základních škol, kteří se stravují ve školních jídelnách. "Díky projektu Od vidlí po vidličku jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele," podotkl Winter.
Poptávka po hovězím biomase podle Wintera pomalu roste a lidé se čím dál více zajímaví o to, jak biopotraviny vznikají a jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí. Maso ze Statku Winter si mohou lidé objednat elektronicky pomocí poptávkového systému. Farma zatím objednané maso neposílá, zájemci si pro něj musí přijet na statek ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko. "Většina našich odběratelů pochází z regionu, což odpovídá filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad," řekl Winter.
Před 30 lety fungovaly v Česku čtyři ekologické farmy, letos jich svaz registruje 5504. Celkem je v Česku evidováno 6696 ekologických zemědělců, výrobců a distributorů bioproduktů. V režimu ekologického zemědělství bylo na konci loňského roku v Česku celkem 594.603 hektarů půdy, o rok dříve to bylo 574.937 hektarů. Na travní porosty loni připadlo 467.947 hektarů a na ornou půdu 108.670 hektarů. V režimu ekologického zemědělství bylo na konci loňského roku také například bezmála 3000 hektarů ovocných sadů, 1348 hektarů vinic či 11,5 hektaru chmelnic.
zdroj: ČTK
Statek Winter, který je rovněž členem našeho svazu, vede Ing. František Winter, jenž je současně předsedou Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.
Statek Winter hospodaří na 417 hektarech půdy na úpatí Jeseníků a Orlických hor. O chod hospodářství se stará sedm stálých zaměstnanců. Statek na horských loukách chová 280 kusů skotu. Základní stádo tvoří český strakatý skot, který doplňují masná plemena. Na statku podle Urbánkové kladou velký důraz na ekologické zemědělské postupy i lokální produkci. "Naše maso je vysoce vyzrálé a zvířata žijí celoročně na horských loukách, kde jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější," uvedl zakladatel a majitel statku František Winter.
Hospodářství má vlastní certifikovanou porážku a bourárnu masa, do které farma investovala šest milionů korun. Oba provozy fungují v režimu ekologického zemědělství a slouží také farmářům z okolí. Velká část odběratelů hovězího masa z produkce Statku Winter pochází z regionu. Farma zásobuje masem hlavně okolní restaurace a domácnosti. Zajímavou cílovou skupinou jsou v poslední době i žáci základních škol, kteří se stravují ve školních jídelnách. "Díky projektu Od vidlí po vidličku jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele," podotkl Winter.
Poptávka po hovězím biomase podle Wintera pomalu roste a lidé se čím dál více zajímaví o to, jak biopotraviny vznikají a jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí. Maso ze Statku Winter si mohou lidé objednat elektronicky pomocí poptávkového systému. Farma zatím objednané maso neposílá, zájemci si pro něj musí přijet na statek ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko. "Většina našich odběratelů pochází z regionu, což odpovídá filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad," řekl Winter.
Před 30 lety fungovaly v Česku čtyři ekologické farmy, letos jich svaz registruje 5504. Celkem je v Česku evidováno 6696 ekologických zemědělců, výrobců a distributorů bioproduktů. V režimu ekologického zemědělství bylo na konci loňského roku v Česku celkem 594.603 hektarů půdy, o rok dříve to bylo 574.937 hektarů. Na travní porosty loni připadlo 467.947 hektarů a na ornou půdu 108.670 hektarů. V režimu ekologického zemědělství bylo na konci loňského roku také například bezmála 3000 hektarů ovocných sadů, 1348 hektarů vinic či 11,5 hektaru chmelnic.
zdroj: ČTK