Evropské emise z produkce masa se do roku 2033 sníží
11.07.2024, Kamil Malát |
Nárůst celosvětové produkce masa
Zpráva počítá s tím, že celosvětová produkce masa vzroste do roku 2033 o 1,1 procenta. Na tomto zvýšení se bude podílet odhadem dva biliony kusů dobytka chovaných po celém světě navíc. Nicméně hlavním důvodem tohoto nárůstu bude vyšší jatečná hmotnost zvířat a vyšší výtěžnost daná neustálým zlepšováním genetiky a managementu.
Země, které se aktuálně nejvíce rozvíjejí, pokud jde o technologie a efektivitu výroby v zemědělství, jsou Čína a Indie. Indie také zlepšuje svou infrastrukturu pro masný průmysl a exportně orientované masokombináty, uvádí zpráva. Indické buvolí maso je na mezinárodním trhu velmi žádané. Zvyšující se kapacita a ziskovost porážek v Austrálii také povede k vyšší produkci hovězího masa do roku 2033.
Spotřeba hovězího masa celosvětově roste, v Evropě klesá
Zpráva uvádí, že celosvětová spotřeba hovězího masa vzroste o 11 procent do roku 2033. Zvýší se také spotřeba kuřecího, vepřového a skopového masa. Očekává se, že téměř 80 procent celosvětového růstu spotřeby masa bude pocházet ze zemí se středními příjmy, jako je Vietnam, Brazílie a Čína. Díky stále vyšším příjmům a rychle rostoucí populaci bude obyvatelstvo těchto zemí jíst více masa. Spotřeba masa v zemích s vysokými příjmy, která nyní představuje 32 procent celkové spotřeby masa u 16 procent populace, bude stagnovat.
V Evropské unii se očekává pokles spotřeby hovězího, vepřového a skopového masa. Evropští spotřebitelé věnují větší pozornost klimatu, dobrým životním podmínkám zvířat a zdraví a očekává se, že tyto druhy masa nahradí drůbežím masem.