Sledování původu hovězího masa v brazilské Amazonii
26.07.2024, Kamil Malát |
Sílící tlak na státy jižní Ameriky, aby zamezily dalšímu odlesňování amazonskeho pralesa, vede k tomu, že od roku 2025 nebudou moci firmy sídlící v Evropské unii nakupovat maso pocházející z oblastí vzniklých odlesňováním. Podobnou politiku, i když zatím bez jasného termínu, plánuje zavést také Čína, jeden z hlavních odběratelů brazilského hovězího masa. Brazilská vláda z těchto důvodů plánuje do roku 2030 zavést povinnou evidenci s individuální identifikací zvířat a dohledatelností jejich původu.
V oblasti brazilské Amazonie, která zahrnuje státy Acre, Amazonas, Rondônia, Mato Grosso, Tocantins, Pará, Roraima, Amapá a část státu Maranhão, se dnes chová 44,3 % celkové populace masného skotu v Brazílii. Jedná se o oblast s nejvyšší koncentrací skotu v této zemi.
Stejně jako celá Brazílie, čelí producenti v oblasti Amazonie rostoucímu tlaku na prokázání původu masa. Především dokládají, že produkce není z odlesňovaných oblastí. Od roku 2025 nebudou moci firmy sídlící v EU nakupovat maso pocházející z oblastí odlesňování. Podobnou politiku, i když zatím bez jasného termínu, plánuje zavést také Čína, hlavní odbytiště brazilského masa. Organizace Greenpeace publikovala v roce 2009 zprávu, ve které poukázala na firmy nakupující maso z oblastí, které jsou předmětem deforestace. Velké zpracovatelské firmy následně podepsaly v roce 2009 dohodu s vládou, ve které se zavázaly nenakupovat maso pocházející z těchto oblastí. Dnes tato dohoda zahrnuje více než 85 % firem v oblasti Amazonie. Dohoda kromě původu masa zahrnuje povinnost prověřovat to, zda dodavatel nevytěžuje půdu z indiánských nebo přírodních rezervací a nevyužívá nelegální pracovní sílu.
Skutečné prokázání původu je obrovskou výzvou i kvůli tomu, že zvíře často projde třemi různými farmami, než se dostane do zpracovatelské firmy. Řešením je proto čipování a individuální identifikace každého zvířete v kombinaci se satelitními daty a databázemi. Do roku 2030 chce mít brazilská vláda všechny chovy s individuální identifikací zvířat a dohledatelností jejich původu. Cenově dostupné technologie pro monitorování a management chovu skotu jsou proto v Brazílii relativně novou příležitostí s obrovským potenciálem pro exponenciální růst.
zdroj: Martin Lošťák, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Brazílii
V oblasti brazilské Amazonie, která zahrnuje státy Acre, Amazonas, Rondônia, Mato Grosso, Tocantins, Pará, Roraima, Amapá a část státu Maranhão, se dnes chová 44,3 % celkové populace masného skotu v Brazílii. Jedná se o oblast s nejvyšší koncentrací skotu v této zemi.
Stejně jako celá Brazílie, čelí producenti v oblasti Amazonie rostoucímu tlaku na prokázání původu masa. Především dokládají, že produkce není z odlesňovaných oblastí. Od roku 2025 nebudou moci firmy sídlící v EU nakupovat maso pocházející z oblastí odlesňování. Podobnou politiku, i když zatím bez jasného termínu, plánuje zavést také Čína, hlavní odbytiště brazilského masa. Organizace Greenpeace publikovala v roce 2009 zprávu, ve které poukázala na firmy nakupující maso z oblastí, které jsou předmětem deforestace. Velké zpracovatelské firmy následně podepsaly v roce 2009 dohodu s vládou, ve které se zavázaly nenakupovat maso pocházející z těchto oblastí. Dnes tato dohoda zahrnuje více než 85 % firem v oblasti Amazonie. Dohoda kromě původu masa zahrnuje povinnost prověřovat to, zda dodavatel nevytěžuje půdu z indiánských nebo přírodních rezervací a nevyužívá nelegální pracovní sílu.
Skutečné prokázání původu je obrovskou výzvou i kvůli tomu, že zvíře často projde třemi různými farmami, než se dostane do zpracovatelské firmy. Řešením je proto čipování a individuální identifikace každého zvířete v kombinaci se satelitními daty a databázemi. Do roku 2030 chce mít brazilská vláda všechny chovy s individuální identifikací zvířat a dohledatelností jejich původu. Cenově dostupné technologie pro monitorování a management chovu skotu jsou proto v Brazílii relativně novou příležitostí s obrovským potenciálem pro exponenciální růst.
zdroj: Martin Lošťák, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Brazílii