Jak má vypadat masný skot v roce 2030?
16.08.2024, Matěj Šašek |
Je český trh specifický díky místním tradicím, nebo se v celé Evropě vyvíjí podobně? Mají se chovatelé zaměřit na maximální podíl steakového masa? Bude klíčová kvalita masa z pohledu křehkosti a mramorování? Bude společnost z environmentálních důvodů vyžadovat „grass-fed“ hovězí nebo bude chtít co nejšťavnatější maso vyžadující velké množství obilovin v krmivu? Jak ovlivní téma skleníkových plynů poptávku po hovězím mase? Na tyto a mnohé další otázky bychom se chtěli zeptat našich odběratelů v panelové diskusi, která proběhne ve čtvrtek 22. srpna 2024 od 11:30 hodin na Výstavišti v České Budějovice v pavilonu Z jako součást doprovodného programu Jihočeské beef show. Účast v debatě potvrdili například Karel Pilčík (MP Krásno), Jiří Štengl (Maso Brejcha), René Kaňa (Albert) a Stanislav Sekyra (Rohlík).
Úroveň chovatelství masného skotu v Česku se blíží světové špičce. Díky plemenným hodnotám, genomice, ultrazvukovému měření živých zvířat a téměř neomezeným možnostem získávat dobře definovanou genetiku z celého světa dokážeme šlechtit zvířata požadovaných vlastností. Neexistuje však nic jako ideální zvíře. Každý chovatel si proto musí vybrat vlastnosti, které jsou pro něj nejdůležitější. Jedním z hlavních hledisek jsou požadavky od zpracovatelů, maloobchodních prodejců nebo gastronomie.
Předpokládáme, že se debaty zúčastní 5-7 odborníků z oblasti zpracovatelského průmyslu, gastronomie a maloobchodu. Témata debaty budou dopředu určena a debata bude moderována zástupcem chovatelů.
Úroveň chovatelství masného skotu v Česku se blíží světové špičce. Díky plemenným hodnotám, genomice, ultrazvukovému měření živých zvířat a téměř neomezeným možnostem získávat dobře definovanou genetiku z celého světa dokážeme šlechtit zvířata požadovaných vlastností. Neexistuje však nic jako ideální zvíře. Každý chovatel si proto musí vybrat vlastnosti, které jsou pro něj nejdůležitější. Jedním z hlavních hledisek jsou požadavky od zpracovatelů, maloobchodních prodejců nebo gastronomie.
Předpokládáme, že se debaty zúčastní 5-7 odborníků z oblasti zpracovatelského průmyslu, gastronomie a maloobchodu. Témata debaty budou dopředu určena a debata bude moderována zástupcem chovatelů.