Návrh elektronické identifikace skotu
02.09.2011, Kamil Malát |
Evropská komise včera představila návrh na zavedení elektronické identifikace skotu (EID). Ten je na rozdíl od označování ovcí připravován na dobrovolné bázi, přičemž nabízí členským státům EU možnost zavést na národní úrovni obligatorní program. Hlavním smyslem tohoto opatření je urychlení zpětné dohledatelnosti původu hovězího masa.
Eurokomisař pro ochranu spotřebitele John Dalli je přesvědčen, že elektronická identifikace skotu zjednoduší přenos zpráv o pohybu zvířat do centrální databanky. "To bude znamenat lepší a rychlejší zpětnou dohledatelnost infikovaných zvířat a/nebo infikovaných potravin. Tak budeme moci do budoucna rychle reagovat a zabránit vzniku potenciálního rizika ohrožení potravinového řetězce", uvedl Dalli.
Elektronická identifikace skotu se již v několika členských státech využívá v privátních zemědělských podnicích v rámci zlepšení managementu stád. Širší uplatnění by mělo přispět k zpřesnění stávajících metod zpětné dohledatelnosti a snížení administrativní zátěže zemědělců.
Kromě toho má Komise v úmyslu provést změny v označování hovězího masa prostřednictvím zrušení stávajících ustanovení o jeho dobrovolném označování. Hlavním cílem tohoto opatření je snížení administrativní zátěže.
Návrh bude nyní předložen Evropskému parlamentu a Radě. Začátek platnosti bude záviset na tom, jak rychle oba orgány dosáhnou vzájemné shody.
Eurokomisař pro ochranu spotřebitele John Dalli je přesvědčen, že elektronická identifikace skotu zjednoduší přenos zpráv o pohybu zvířat do centrální databanky. "To bude znamenat lepší a rychlejší zpětnou dohledatelnost infikovaných zvířat a/nebo infikovaných potravin. Tak budeme moci do budoucna rychle reagovat a zabránit vzniku potenciálního rizika ohrožení potravinového řetězce", uvedl Dalli.
Elektronická identifikace skotu se již v několika členských státech využívá v privátních zemědělských podnicích v rámci zlepšení managementu stád. Širší uplatnění by mělo přispět k zpřesnění stávajících metod zpětné dohledatelnosti a snížení administrativní zátěže zemědělců.
Kromě toho má Komise v úmyslu provést změny v označování hovězího masa prostřednictvím zrušení stávajících ustanovení o jeho dobrovolném označování. Hlavním cílem tohoto opatření je snížení administrativní zátěže.
Návrh bude nyní předložen Evropskému parlamentu a Radě. Začátek platnosti bude záviset na tom, jak rychle oba orgány dosáhnou vzájemné shody.