Vyhledávací databáze plemenných býků na adrese www.db.cschms.cz byla aktualizována o březnové plemenné hodnoty a navíc rozšířena o další údaje. Nově naleznete také informace o statutu plemeníka (je-li býk živý či nikoliv, působí-li v chovu zapojeném v KUMP nebo mimo KUMP) a také údaj o posledním majiteli býka.
18.04.2007
Dopis chovatelům se sestavami skotu
V důsledku vynucených změn v systému poskytování národních doplňkových plateb (TOP-UP) k přímým podporám pro rok 2007 ze strany Evropské Komise je zatím příslušné Nařízení vlády ve fázi přípravy.
Březnové číslo roku 2007 je věnováno informacím o národní výstavě masného skotu, charolaiském kongresu v roce 2008 aj. Najdete zde také odborné články na téma plemenné hodnoty, výživa masného skotu a mnoho jiných zajímavých informací. Součástí tištěné verze jsou rovněž PH z prosincového výpočtu.
Dovoluji si znovu upozornit všechny členy ČSCHMS a PK, že 31. březen byl dle sazebníku ČSCHMS a PK poslední termín pro úhradu ročního členského vkladu (vkladů) pro tento rok. Žádám proto všechny členy, kteří dosud členský příspěvek neuhradili, aby tak bezodkladně učinili. V opačném případě se totiž vystavují nebezpečí vyloučení ze svazu či PK.
Stejně jako v před dvěma lety, nabízíme chovatelům i vystavovatelům reklamní prostor ve výstavním katalogu, který bude vydán při příležitosti výstavy PragaAgro (6. národní výstavy masného skotu).
V úterý 27. března 2007 se za spolupráce Agrární komory, Českého svazu zpracovatelů masa a našeho svazu konala tisková konference, která reagovala především na problematiku sílícího dovozu hovězího masa ze zahraničí. Hlavními tématy bylo správné značení hovězího masa, jeho kvality a podpory spotřeby domácí produkce.
Poslanci o tomto nařízení hlasovali v rámci konzultačního postupu, což znamená, že konečné slovo v této otázce nebude mít EP, ale členské státy v Radě. Zpráva schválená v EP nařízení vítá, požaduje však navíc dodatečné záruky pro spotřebitele a odmítá udělování výjimek. V současné době koexistují v EU dva hlavní způsoby produkce telecího masa.