|
![](IMG/lmt_b2.gif) |
Hlavní nabídka |
![](IMG/lmt_e.gif) |
![](IMG/lmt_b2.gif) |
Plemena |
![](IMG/lmt_e.gif) |
|
|
![](IMG/p1.gif) | Aberdeen angus |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Belgické modré |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Blonde d'Aquitaine |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Galloway |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Gasconne |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Hereford |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Highland |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Charolais |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Limousine |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Masný simentál |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Piemontese |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Salers |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Aubrac |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Parthenaise |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Shorthorn |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Texas longhorn |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Bazadaise |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Wagyu |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Vosgienne |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Rouge des Prés |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Andorrské hnědé |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Dexter |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Pinzgauer |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Chianina |
|
|
|
![](IMG/p1.gif) | Uckermärker |
|
|
|
|
Zajímavosti
14.01.2019 |
|
Zpracování vlastní produkce a faremní prodej |
|
![Zpracování vlastní produkce a faremní prodej (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2519) Státní veterinární správa připravila publikaci určenou především chovatelům hospodářských zvířat, kteří chtějí prodávat malé množství vlastních produktů prvovýroby přímo konečným spotřebitelům (tzv. ze dvora), nebo se rozhodli svoji produkci sami dále zpracovávat nebo si porazit zvíře pro vlastní spotřebu. Příručka shrnuje a snaží se uceleně a srozumitelnou formou seznámit výrobce s aktuálně platnými pravidly, za nichž je možné živočišné produkty vlastní prvovýroby nabízet. Faremním zpracovatelům poskytuje informace, co musí z hlediska platných předpisů splnit, chtějí-li například zpracovávat maso ze svých zvířat na masné produkty a ty prodávat nebo jaké musí splnit podmínky při domácí porážce.
|
|
Kamil Malát |
» publikace ke stažení zde » |
07.12.2018 |
|
Nový výzkum: emise metanu z hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima |
|
![Nový výzkum: emise metanu z hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2503) Agrobiolog a vědecký výzkumník Dr. Albrecht Glatzle, autor více než 100 vědeckých prací a dvou učebnic, publikoval nový výzkum, který ukazuje, že emise metanu z chovu hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima Země. Neexistují podle něj pro to žádné vědecké důkazy. Ve svém výzkumu uvádí, že hospodářská zvířata nepředstavují riziko pro klima a že oteplovací potenciál antropogenních emisí skleníkových plynů (GHG) je zveličován. Uvedl to ve své studii nazvané Domestic Livestock and Its Alleged Role in Climate Change, která je ke stažení zde (pdf soubor v AJ). Hlavní závěry z jeho výzkumu shrnuje následující článek.
|
|
Kamil Malát |
» celý článek » |
01.12.2018 |
|
Cestou za chutěmi - hovězí maso |
|
![Cestou za chutěmi - hovězí maso (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2493) Česká televize aktuálně vysílá dvanáctidílný seriál Cestou za chutěmi, který se věnuje českým potravinám. Průvodcem pořadu je moderátor Otakar Brousek, který divákům přibližuje tuzemské zemědělství a na něj navazující zpracování surovin na kvalitní potraviny. Jeden z dílů, který byl premiérově odvysílán 26.11.2018, se věnoval rovněž hovězímu masu. Tento díl byl natáčen ve středočeské Čelině na Statku Adámek, kde hospodaří člen našeho svazu pan Milan Žid se svou rodinou. Na jejich hospodářství se věnují nejenom chovu plemene aberdeen anguse, ale zabývají se také zpracováním a prodejem kvalitního hovězího masa z domácí produkce. Pořad můžete shlédnout v odkazu níže přímo na webu ČT.
|
|
Kamil Malát |
» shlédnout pořad » |
11.12.2018 |
|
Čeští sedláci své produkty málo zpracovávají |
|
![Čeští sedláci své produkty málo zpracovávají (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2491) Český svaz chovatelů masného skotu sdružuje již přes tisícovku chovatelů, pouze menší část z nich se však zabývá zpracováním masa a jeho prodejem. Je ale potěšitelné, že se tato skupina postupně rozrůstá, protože se ukazuje, že o kvalitní hovězí maso z domácí produkce je zájem, byť stále ne v takové míře, jak bychom si přáli. Na oblast nedostatečného faremního zpracování upozornil při nedávné návštěvě České republiky i eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan. Ten doslova uvedl, že by českým farmářům prospělo, pokud by se více věnovali dalšímu zpracování zemědělských produktů a nesoustředili se jen pouhé dodávky komodit na trh (celý rozhovor zde). Těmto slovům dáváme za pravdu, a proto se i v této oblasti snažíme být chovatelům nápomocni.
|
|
Kamil Malát |
» celý článek » |
05.11.2018 |
|
Bistecca alla Fiorentina - král steaků |
|
![Bistecca alla Fiorentina - král steaků (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2467) Ochutnali jste někdy steak Bistecca alla Fiorentina? Pokud ne, tak vězte, že se jedná o opravdového "krále steaků", jenž je neodmyslitelnou součástí toskánské gastronomie. Steak ve tvaru písmene T, někdy též nazývaný florentinský biftek, se připravuje z masa z italského masného plemene chianina, které je nově chováno i v České republice (více o plemeni chianina zde). Bistecca alla Fiorentina jsou vlastně dva steaky v jednom s kostí uprostřed, kdy na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.
|
|
Kamil Malát |
» více o steaku Bistecca alla Fiorentina » |
20.09.2018 |
|
Nový evropský rekord v délce rohů |
|
![Dirks Barracuda (autor: Dirk Vogelaere)](novinky_thumb.php?id=2423) Nový evropský rekord v délce rohů byl nedávno zaznamenán v Belgii. Šestiletý býk plemene texas longhorn jménem Dirk's Barracuda (otec DDR Rio Ranger) se chlubí rozpětím rohů neuvěřitelných 249 cm (98 3/16 palců). Očekává se, že magickou hranici 100'' překoná již zkraje nového roku. Měření rozpětí rohů bylo realizováno metodou Tip-to-Tip (TTT) při níž jsou rohy měřeny od špičky ke špičce, kdy délka spojnice mezi hroty rohů značí konečné rozpětí. Dlouhé rohy jsou nejcharakterističtějším znakem plemene texas longhorn, a to jak u samců, tak samic.
|
|
Kamil Malát |
» zobrazit více informací » |
19.09.2018 |
|
Aktuální stavy krav bez TPM |
|
![Aktuální stavy krav bez TPM (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2422) Červenec je každoročně měsícem, kdy jsou počty krav chovaných v systému bez tržní produkce mléka na vrcholu. V srpnu, když pastvy ubývá, začínají chovatelé svůj skot postupně prodávat a stavy pozvolna klesají. Zatímco v loňském roce byl měsíční rozdíl mezi počtem krav v červenci a srpnu pouze 250 kusů, extrémně teplé a suché počasí tohoto roku způsobilo, že v letošním roce je tento propad výraznější (cca 1.100 kusů). Doufejme, že to není předzvěst nějakých masivnějších výprodejů dobytka, ale jen časnější obvyklá brakace vyvolaná akutním nedostatkem pastevního porostu.
|
|
Kamil Malát |
» statistiky skotu zde » |
12.09.2018 |
|
Ceny zástavového skotu na trzích v Irsku |
|
![Ceny zástavového skotu na trzích v Irsku (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2413) V Irsku v září začínají tradiční prodejní výstavy a trhy zástavového skotu. První letošní trh, na kterém bylo nabízeno 150 odstavených telat, se konal 4. září v Balla Mart. Ceny na tamních trzích se odvíjí od skutečné kvality jednotlivých nabízených zvířat a jsou značně odlišné i v rámci téhož plemene. Průměrná prodejní cena odstavených telat vážících 200 – 350 kg byla 2,67 €/kg, býci o váze 350 – 450 kg se pak v průměru prodávali za 2,46 €/kg. Nejlepší jalovice byla ale prodána za 1.140 € resp. za 3,35 €/kg, nejdražším býkem v této kategorii byl 410 kg vážící belgický kříženec, který byl prodán za 1.320 € resp. 3,22 €/kg.
|
|
Kamil Malát |
» celý článek » |
07.09.2018 |
|
Podzimní francouzská charolais online aukce |
|
![Podzimní francouzská charolais online aukce (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2401) Francouzská plemenná kniha charolais (Herd Book Charolais) bude v době od 10. do 14. září 2018 pořádat na svém webu další online aukci plemenných zvířat. Na ní bude nabízeno více než 60 plemenných zvířat - býků i jalovic. Vyvolávající ceny začínají na 2000 €. Sháníte-li plemenného býka, není samozřejmě nutno rovnou hledět do Francie, neboť i u nás je k dispozici bohatá nabídka býků, nicméně plemenařící chovatelé se tu a tam musí pro oživení krve poohlédnout i jinde. První prodejní genomická aukce zhruba 20 zvířat charolais se pak uskuteční v rámi výstavy Sommet de l'Elevage ve čtvrtek 6.10.
|
|
Kamil Malát |
» informace k francouzské online aukci » |
01.09.2018 |
|
Minimalizujte stres při odstavu telat |
|
![Minimalizujte stres při odstavu telat (autor: archiv ČSCHMS)](novinky_thumb.php?id=2396) Odstav telete od matky je jedno z nejkritičtějších období v jeho životě. Čerstvě odstavená telata čelí silnému stresu, který vyvolá oddělení od krávy, změna krmné dávky, v některých případech i přeprava z pastvy a téměř vždy přizpůsobování se novému prostředí. Správný odstav je proto rozhodující pro celkovou zdravotní a dlouhodobou výkonnost telat v následném odchovu či výkrmu. Minimalizace stresu by proto měla být hlavní prioritou každého zodpovědného chovatele. Jaké základní kroky pomohou docílit bezproblémového odstavu, popíše následující příspěvek.
|
|
Kamil Malát |
» zobrazit celý článek » |
|
Ekonomické indexy: |
Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů
|
|
|
Novinky emailem: |
Chcete být pravidelně informováni o novinkách na tomto webu? Stačí pouze zadat Vaši emailovou adresu.
|
|
|
Sommet de l’Elevage 2024: |
|
|
|
Kalendář akcí: |
| | | | | | | 3 | 4 | 5 | | | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | | 15 | 16 | | | | | | 22 | 23 | | | | 27 | | 29 | 30 |
|
|
|
Počet členů ČSCHMS: |
Aktuální počet členů ČSCHMS: 1183
z toho: 679 řádných • 492 zájmových • 12 čestných (stav k 15.3.2024)
» Přihláška do ČSCHMS zde «
|
|
|
Navštivte spřátelené weby: |
|
|
|
Oblíbené plemeno: |
Nevyhovuje Vám fotka v záhlaví webu? Chcete si změnit vzhled stránek? Vyberte si níže Vaše oblíbené plemeno...
|
|
|
|
|
|