Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (599)
Legislativa (233)
Šlechtění (341)
Výběry býků (494)
Výstavy (407)
Zdraví (261)
Pozvánky (548)
Zajímavosti (351)
Ze svazu (664)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Zajímavosti

06.01.2017
Intenzifikace výroby vede ke snížení uhlíkové stopy
V zemědělství je hlavní vina spojená s globálním oteplováním často připisována produkci červeného masa. Není proto divu, že se některé státy a spolky snaží produkci svých farmářů bránit a nechávají si zpracovat různé studie poukazující na rozdílnost v dopadech produkce hovězího masa podle různých typů produkce či chovu odlišných plemen. Výroba hovězího masa je na celém světě realizována celou řadou výrobních systémů a rovněž škála plemen používaných k produkci masa je velice široká. Nejnovější výzkumy ukazují, že uhlíkové stopy se při odlišných způsobech výroby hovězího mohou značně lišit.
 Kamil Malát

20.12.2016
Spočítejte si uhlíkovou stopu vašeho hospodaření
Před rokem se v Paříži konala konference o klimatu, jejíž naplnění by mělo naši planetu lépe chránit před nepříznivými vlivy spojenými s globálním oteplováním. Mezi hlavní znečišťovatele ovzduší řadí také chov přežvýkavců, kteří mají mít podle odhadů vědců na svědomí možná až čtvrtinu celkového množství metanu vzniklého důsledkem lidské činnosti. A tak obavy z toho, že tlaky na snižování emisí dopadnou i na zemědělství, jsou poměrně na místě. Byť v tuto chvíli není zcela jasné, jak jednotlivé státy k problému přistoupí, vědci z některých zemí již vyvíjí praktické nástroje, s pomocí nichž si jednotliví farmáři mohou spočítat dopad jejich hospodaření na klimata. Jedním z nich je i kalkulačka CAP’2ER z dílny francouzského Institutu de l’Elevage.
 Kamil Malát

22.11.2016
Evropská produkce hovězího je na vzestupu
Produkce hovězího masa v zemích Evropské unie mírně roste. Letos by se měla podle odhadů zvýšit zhruba o 4 %. V posledních letech rovněž narůstá vývoz hovězího masa i živého skotu, přesto však exporty nedosahují ani z poloviny hodnot z devadesátých let. Exporty v posledních šesti letech převyšují importy, což dělá z EU čistého vývozce hovězího masa (viz připojený graf). Největší podíl dovozů hovězího masa do EU je tradičně ze zemí jižní Ameriky, kterým jednoznačně dominuje Brazílie, z níž je do EU importováno 40 % všeho masa.
 Kamil Malát

28.10.2016
Veletrh Euroteir představí mnoho zajímavých novinek
V německém Hannoveru bude v polovině listopadu zahájen další ročník veletrhu Eurotier. Na této výstavě bude představeno opět mnoho zajímavých novinek pro oblast živočišné výroby. Jednou z nich může být ušní známka rakouské firmy Smartbow, která pomocí senzoru dokáže monitorovat zdravotní stav zvířat včetně detekce říjí či úrovně přežvykování. Případný problém je avizován pomocí integrované LED diody, upozornění je rovněž přenášeno do PC či telefonu. Ušní známka je napájena baterií, jejíž životnost šest let, takže dokáže monitorovat jedince po většinu života bez nutnosti její výměny. Známka je velice lehká a hodí se tedy už i pro telata od narození. Celý systém by měl vyjít na 165 EUR za krávu.
 Kamil Malát

28.10.2016
Největší australská farma masného skotu je na prodej
Australská společnost S. Kidman & Co. Ltd nabízí k prodeji svou farmu masného skotu, která je největší farmou na území Austrálie. Farma, jejíž součástí je několik rančů a inseminační stanice, má kapacitu 185 tisíc kusů skotu a rozkládá se na ploše větší než je celá Česká republika (101.000 kilometrů čtverečních). Farma, která byla založena v roce 1899 Sirem Sidney Kidmanem, obhospodařuje 2,5 % australské zemědělské půdy (1,3 % rozlohy celé Austrálie) a aktuálně se o ní zajímá čínsko-australský investor nabízející v přepočtu téměř 270 miliónů EUR (385 miliónů AUD).
 Kamil Malát

26.10.2016
Nejdražší krávou Francie je limousinka
V rámci limousinské výstavy konané 24.10. ve francouzském Limoges byla uspořádána i dražba, kterou řídil českým chovatelům známý Jean-Luc Kress. Na této aukci padla nejvyšší částka, za kterou kdy ve Francii byla prodána jatečná kráva. Za 1050 kg vážící pětiletou krávu Gouache zaplatil řezník Denis Hutin chovateli Jean-Jacquesovi Brosovi z Neuville sumu ve výši 23.500 EUR. Touto částkou byl pokořen tři roky starý rekord 20.100 EUR z pařížské dražby v roce 2013.
 Kamil Malát

26.10.2016
Mýty a omyly ve spotřebě mléka a masa
Mnoho zajímavých informací týkající se mýtů a omylů ve spotřebě masa a mléka předala posluchačům prof. ing. Jana Dostálová, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Diskusi s touto uznávanou odbornicí uspořádal Zemědělský svaz ČR v rámci projektu Zemědělství žije! na Charolais show v Lysé nad Labem. Video z této diskuze můžete shlédnout v přiloženém odkazu.
 Kamil Malát

16.09.2016
Nové webové stránky Charolais International
Mezinárodní asociace chovatelů plemene charolais - Charolais International - spustila nové webové stránky. Klub chovatelů plemene charolais je prostřednictvím Českého svazu chovatelů masného skotu dlouholetým členem této organizace, a proto na webu najdete i informace o chovu charolais z České republiky (v AJ a částečně i v ČJ). Na posledním jednání bylo rozhodnuto, že Charolais International bude zaštiťovat rovněž chovatele plemene charbray, proto jsou na internetových stránkách zveřejněny i informace o tomto plemeni, které je zejména na americkém kontinentu poměrně populární.
 Kamil Malát

15.09.2016
První maso z 3D tiskárny - budoucnost či móda?
Belgická společnost Carmans představila maso vyrobené pomocí 3D tiskárny. Nejedná se však o žádný vědecký projekt, nýbrž o komerčně nabízený produkt. Maso je vyráběno ze speciální emulze, kterou dodává firma Dutch Protein & Services specializující se na vývoj a výrobu funkčních přísad pro potravinářský průmysl. Podle zástupců firmy Carmans je jejich výrobek alternativou k tradičnímu masu a se svými produkty hodlají proniknout například do nemocnic či pečovatelských ústavů. Jak se takové maso vyrábí, si můžete prohlédnout na videu v odkazu níže.
 Kamil Malát

13.09.2016
Nabídka bezplatného odběru pečiva, ovoce a zeleniny
Síť supermarketů a hypermarketů Tesco nabízí chovatelům bezplatný odběr přebytků pečiva, ovoce a zeleniny pro krmné účely (v případě zájmu i maso - na základě schválení veterinární správy). K odběru nabízí zpravidla produkty, které jsou vyřazeny z důvodu jakostních (neodpovídají I. jakosti), vzhledových (tvar) či deformovaných apod. Odebírat lze ve frekvenci a množství dle vašeho uvážení - závisí na konkrétní dohodě s předmětnou provozovnou Tesco ve vašem okolí, se kterou byste měli zájem spolupracovat.
 Kamil Malát

Strana:  «  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  » 
  Vyhledat na webu ČSCHMS:
  Přihlášení do MaSkota:
  Ekonomické indexy:
Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů

  Novinky emailem:
Chcete být pravidelně informováni o novinkách na tomto webu? Stačí pouze zadat Vaši emailovou adresu.
  Sommet de l’Elevage 2024:
  Kalendář akcí:
Červen 2024
     
 3  4  5  8  9 
 10  11  12  13  15  16 
 22  23 
 27  29  30 
  Počet členů ČSCHMS:
Aktuální počet členů ČSCHMS: 1183
z toho: 679 řádných • 492 zájmových • 12 čestných (stav k 15.3.2024)
» Přihláška do ČSCHMS zde «
  Výstavy 2024:
» Jihočeská beef show «
22. - 27. 8. 2024
» Charolais & Simmental show «
5. - 6. 10. 2024

  Navštivte spřátelené weby:
  Tržní zpravodajství:
Zprávy SZIF a ČMSCH o trhu se skotem a hovězím masem:
» cenová hlášení - JUT skot «
» zprávy z trhu s hovězím «
» statistiky - počty skotu v ÚE «
  Oblíbené plemeno:
Nevyhovuje Vám fotka v záhlaví webu? Chcete si změnit vzhled stránek? Vyberte si níže Vaše oblíbené plemeno...
AA BM BA GA GS HE HI
CH LI MS PI SA AU PA
SH TX BB WA VV MM DX
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz