Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (599)
Legislativa (233)
Šlechtění (341)
Výběry býků (494)
Výstavy (407)
Zdraví (261)
Pozvánky (548)
Zajímavosti (351)
Ze svazu (664)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Zajímavosti

05.04.2023
Každá druhá masná kráva je ekologická
Ekologické zemědělství (EZ) se dlouhodobě koncentruje hlavně v horských a podhorských oblastech, kde se nachází 90 procent všech takto hospodařících farem. Významné je v českém EZ postavení chovu masného skotu, kdy počty krav bez tržní produkce mléka v EZ představují více než polovinu všech takto chovaných krav - konkrétně 54,5 %. Podle zatím poslední ročenky EZ zveřejněné tento týden se ekologicky hospodařilo na 558 124 hektarech, což odpovídá 15,7 % zemědělské půdy. Ačkoliv nová SZP tlačí na zvýšení podílu EZ až na úroveň 25 %, dotační pravidla tomu často příliš nepomáhají (viz například podmínka pro úhory, který budou nově vyčlenit i ekologičtí zemědělci).
 Kamil Malát

31.03.2023
Úspěšná dražba parthenaiských býků ve Francii
Čeští chovatelé plemene parthenaise vyrazili do Francie, aby se ve čtvrtek 30. března účastnili na testační stanici v Melle prestižní dražby plemenných býků, kterou organizovala tamní chovatelská organizace France Parthenaise společně s SARL Génétique Parthenaise. Na aukci zavítalo více jak 200 chovatelů, kteří vybírali ze 40 býků. Více než 1.600 km dlouhá cesta českých zájemců nebyla marná, neboť se jim podařilo zakoupit trojici mladých plemeníků. Ti budou působit v chovech Milana Novotného v Mezihoří, na Statku Lipka a u Libora Konvalinky v Jimramovských Pavlovicích.
 Kamil Malát

30.03.2023
Itálie připravuje zákaz výroby a prodeje umělého masa
Italská vláda představila návrh zákona, který v případě přijetí povede k zákazu výroby a prodeje laboratorně získaného masa i dalších potravin. Italové si od toho slibují větší ochranu tamějších zemědělců, kteří mohou na stoupající popularitu kultivovaného masa v budoucnu doplatit a přijít tím o potřebný odběr. Návrh zákona vychází podle ministra pro zdravotnictví z principu předběžné opatrnosti. Ministr zdravotnictví Orazio Schillaci totiž na úterní tiskové konferenci uvedl, že prozatím neexistuje žádná vědecké studie, která se účinky syntetických potravin podrobně zaobírá.
 www.idnes.cz

24.03.2023
Úspěšná aukce limousinů v Lanaud
Na nedávné aukci limousinů na francouzské testační stanici v Lanaud bylo prodáno všech 77 mladých býků. Nejdražším býkem dne byl s prodejní cenou 23.300 eur čtrnáctiměsíční Tebeau, jenž je synem Marabou RRE z dcery po býkovi Coluche RJ. Tebeau se narodil počátkem ledna 2022 na farmě EARL Rouches a v odchovu dosáhl impozantních výsledků. Při vážení 7. února vážil 636 kilogramů a během testu byl jeho přírůstek 1,67 kg/den. S prodejní cenou přes 23 tisíc euro Tebeau daleko překonal průměrnou prodejní cenu býků s kvalifikací RJ, která byla 6.651 eur. Všech 43 býků v této kategorii změnilo majitele, deset bylo prodáno zahraničním kupcům.
 Kamil Malát

21.03.2023
Kultivované maso se velkém bude jíst až za několik let
Nizozemská banka ABN AMRO ve své zprávě „Příležitosti pro náhražky masa a mléčných výrobků“ odhaduje, že kultivované maso bude ve větším měřítku na evropském trhu dostupné až po roce 2030, a to ještě ve formě zchlazených polotovarů a různých omáček. V exkluzivnějších restauracích bude podle jejich očekávání v nabídce o zhruba pět let dříve. Banka ve svých predikcích také uvádí, že spotřebitelé budou jako první konzumovat kultivované maso ve formě kuřecích nugetů nebo zpracované v různých v burgerech. Poptávce po kultivovaném masu nenahrává ani přetrvávající nedůvěra poměrně velké části spotřebitelů.
 Kamil Malát

21.03.2023
Růst cen: hovězí maso zdražili obchodníci
V posledních týdnech se velmi intenzivně řeší prudké zdražování potravin. Do sporu mezi zemědělci, zpracovateli a obchodními řetězci, kteří se přou o to, kdo na tom nese větší vinu, se vložil i ministr Nekula. Ten je přesvědčený, že někdo v dodavatelském řetězci nehraje fér a chce prověřit, kdo na zdražování nejvíc vydělává. Tomuto tématu se věnuje i server Aktuálně.cz, který přináší srovnání toho, které zboží nejvíce zdražilo u zemědělců, zpracovatelů a prodejců. Ve svých závěrech v případě hovězího masa potvrzuje naše dlouhodobá tvrzení, že za zdražením hovězího masa nestojí prvovýrobci. Článek si můžete přečíst v odkazu níže.
 Kamil Malát

15.03.2023
Rohy pomáhají ochlazovat krávy
Šlechtění na bezrohost je stále na vzestupu a zájem o geneticky bezrohá zvířata se i vlivem nárůstu ekologicky hospodařících chovatelů, kteří mají odrohování zakázáno, kontinuálně roste. Bezrohé varianty jsou známé už i u plemen, u nichž si to ještě nedávno dovedl představit málokdo – například salers či aubrac, pro něž jsou dlouhé rohy charakteristickým znakem. Nedávné výzkumy však ukázaly, že rohy mají vedle obranné funkce zřejmě vliv i na termoregulaci zvířat, a tedy i jejich pohodu. Právě prostřednictvím rohů se totiž zbavují přebytečného tepla. Možná i proto jsou rohy u plemen v oblastech s vyšší teplotou tak rozvinuté - například u afrického watusi (ankole).
 Kamil Malát

22.02.2023
Nízkoemisní burger díky tasmánským mořským řasám
Zkrmováním mořských řas se Austrálii podařilo snížit emise metanu u angusských zvířat o 67 procent. Nejde však o žádný laboratorní pokus, ale prakticky fungující koncept cíleného příkrmu řasami na pastvinách. Maso z takto přikrmovaného skotu se prodává pod obchodní značkou Gamechanger v hamburgerovém řetězci Grill'd. Ten nabízí zdravé burgery a jako první zařadil do nabídky burger vyrobený angusského skotu, který produkuje až o dvě třetiny méně metanu, než je běžná úroveň u pastevně chovaných zvířat. Vědci uvádí, že dokonce jen 0,2 % podíl těchto řas v krmné dávce hospodářských zvířat má potenciál významně eliminovat produkci metanu.
 Kamil Malát

03.02.2023
Japonští chovatelé wagyu sází na technologie
Poptávka po drahém hovězím wagyu v poslední době znatelně vzrostla. Zájem mají hlavně bohatí Asiaté, kteří se nebojí za tuto pochoutku utratit násobně víc než za běžné hovězí maso. I proto se tamní chovatelé snaží na rostoucí poptávku reagovat a čím dál více aplikují do praxe i nové technologie, které jim s chovem pomáhají. Jednou takovou je i technologie tokijského startupu Desamis, která prostřednictvím senzorů monitoruje pohyb hospodářských zvířat. Speciální algoritmy analyzují data a odhalují neobvyklé chování i případné nemoci. K náhlému úmrtí skotu může vést třeba i pád telete, což se nedávno přihodilo v západním Japonsku.
 www.idnes.cz

17.01.2022
Sopečné minerály mohou snížit emise amoniaku
Belgický Institut pro výzkum zemědělství, rybolovu a potravin (ILVO) studuje vlastnosti a aplikace zeolitu, jílového minerálu, který vzniká při sopečné činnosti. Jeho porézní struktura snadno zachycuje molekuly a také amoniak a provedené výzkumy ukazují, že aplikace zeolitů do statkových hnojiv by mohla být cesta k výraznému snížení amoniaku ze zemědělské činnosti. V rámci zeolitových produktů existuje široká škála aplikací, ve výzkumu ILVO používají zeolitové aditivum, které je vhodné pro použití v hluboké podestýlce.
 Kamil Malát

Strana:  «  1  2  3  4  5  6  7  8  9  » 
  Vyhledat na webu ČSCHMS:
  Přihlášení do MaSkota:
  Ekonomické indexy:
Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů

  Novinky emailem:
Chcete být pravidelně informováni o novinkách na tomto webu? Stačí pouze zadat Vaši emailovou adresu.
  Sommet de l’Elevage 2024:
  Kalendář akcí:
Červen 2024
     
 3  4  5  8  9 
 10  11  12  13  15  16 
 22  23 
 27  29  30 
  Počet členů ČSCHMS:
Aktuální počet členů ČSCHMS: 1183
z toho: 679 řádných • 492 zájmových • 12 čestných (stav k 15.3.2024)
» Přihláška do ČSCHMS zde «
  Výstavy 2024:
» Jihočeská beef show «
22. - 27. 8. 2024
» Charolais & Simmental show «
5. - 6. 10. 2024

  Navštivte spřátelené weby:
  Tržní zpravodajství:
Zprávy SZIF a ČMSCH o trhu se skotem a hovězím masem:
» cenová hlášení - JUT skot «
» zprávy z trhu s hovězím «
» statistiky - počty skotu v ÚE «
  Oblíbené plemeno:
Nevyhovuje Vám fotka v záhlaví webu? Chcete si změnit vzhled stránek? Vyberte si níže Vaše oblíbené plemeno...
AA BM BA GA GS HE HI
CH LI MS PI SA AU PA
SH TX BB WA VV MM DX
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz