Nižší spotřeba masa nemusí vždy být ekologičtější
29.02.2016, Kamil Malát |
Rafael Silva z Matematické fakulty Edinburské univerzity, vedoucí výzkumného týmu, vysvětluje: "Mnoho z brazilských pastvin je ve špatném stavu, což vede nejen k nízké produkci hovězího masa, ale i k vysoké produkci skleníkových emisí, jejichž původcem je dobytek. Avšak zvyšující se poptávka po mase podněcuje farmáře k obnovování znehodnocených pastvin. Tím by se podpořilo množství uhlíku nashromážděného v půdě a zvýšila se produktivita chovu dobytka. Následkem toho by bylo potřeba méně půdy na pastvu, snížila deforestace a potencionálně tedy snížily emise."
I když pastviny nejsou tak efektivní na zadržování uhlíku jako lesy, brazilská tráva (většinou Brachiaria genus) k tomu má mnohem lepší předpoklady než druhy trav, které nalezneme v Evropě, poněvadž má delší kořeny. Větší kvalita travnatých pastvin zajistí zvýšení množství uhlíku nashromážděného v půdě a to povede ke snížení množství emisí CO2. Zlepšování kvality pastvin zahrnuje mechanické i chemické obdělávání půdy a použití lépe adaptovaných semen společně s vápenatými, vápencovými a dusíkatými hnojivy. Většina brazilských pastvinových půd je kyselých, tudíž vyžadují malé množství dusíku.
V případě brazilské Cerrady by snížení produkce hovězího mohlo vést ke snížení podnětů pro obnovu půdy, a tudíž vést k vyšším emisím. Vědci zjistili, že pokud poptávka po hovězím mase vzroste o 30 % do roku 2030 v porovnání s nynějšími odhady, množství emisí by se snížilo dle předpokladů o 10 %. Snížení poptávky o 30 % by vedlo k 9 % nárůstu emisí, to vše za předpokladu, že míra deforestace se nezmění se zvýšenou poptávkou. Avšak pokud tato míra poroste společně s poptávkou, emise by mohly vzrůst dokonce až o 60%.
Prof. Dominic Moran ze SRUC říká: "Zpráva z našeho výzkumu si klade za cíl upozornit na nechtěné následky. V některých produkčních regionech by přesun k na maso méně náročné stravě pomohl omezit klimatické změny, ale je důležité porozumět podstatě různých produkčních systémů předtím, než prohlásíme, že snížení produkce bude mít stejný efekt ve všech systémech."
Zdroj: www.sciencedaily.com
překlad Čeněk Horáček