České ceny hovězího masa v porovnání s EU
30.05.2016, Kamil Malát |
Výkupní ceny hovězího masa jsou v České republice poslední roky poměrně stabilní, bohužel ale stabilně nízké. Nelze se proto divit chovatelům produkující kvalitní zvířata, že svojí produkci z větší části exportují do zahraničí. Pravidelně zveřejňovaná šetření mapující ceny v celé evropské osmadvacítce jasně ukazují, že ceny placené tuzemskými zpracovateli jsou zejména v samičích kategoriích jedny z nejnižších. Zatímco švédský farmář dostane za jalovici ve třídě R3 5,04 EUR/kg, britský farmář 4,16 EUR/kg, ten český pouze 2,66 EUR/kg, což je pátá nejnižší cena v celé EU (ceny z 20. týdne 2016). U krav je situace o něco málo lepší, v kategorii mladého skotu je pak rozdíl v porovnání s cenami v ostatních členských státech nejmenší.