Číňané výzvy k omezení konzumace hovězího ignorují
01.12.2019, Kamil Malát |
S rostoucím bohatstvím si Číňané dopřávají stále více hovězího. Ještě před necelými deseti lety dosahovala konzumace hovězího masa v této nejlidnatější zemi světa něco málo přes 4 kg, vloni to už bylo 6,3 kg na obyvatele a rok. Na první pohled se to může jevit jako zanedbatelné zvýšení, ale při velikosti populace 1,39 miliard lidí je to v celkovém měřítku značný nárůst. Ten se navíc podle prognóz jen tak nezastaví. Číňané z celkové spotřeby 8,7 milionů tun sami vyrobí 6,44 milionů tun, zhruba čtvrtinu spotřeby tak musí krýt dovozem. Evropa se však na vývozu podílí zcela mizivým procentem, z 96 % je čínský import zabezpečen dodávkami jihoamerického masa.
Rovněž Česká republika se snaží na tento zajímavý trh proniknout, zatím ale neúspěšně. Brání tomu složitá vyjednávání, ať už z politických důvodů, či kvůli veterinárním otázkám. Donedávna bylo hlavní překážkou BSE (tzv. nemoc šílených krav). Přestože poslední případ této nemoci byl na našem území zaznamenán v květnu 2009, teprve vloni na podzim nás Čína vyškrtla ze seznamu zemí s nebezpečím BSE (psali jsme zde). Dohodnout se na tomto kroku s čínskými úřady trvalo dlouhých deset let. Byl to však nezbytný předpoklad k tomu, aby mohla započít další etapa vyjednávání - certifikace a registrace jednotlivých výrobních závodů, která je podmínkou pro vývoz českých hovězích produktů do této asijské země.
Jaké země se na dovozu hovězího masa do Číny aktuálně podílejí největší měrou, ukazuje následující schéma:
zdroj: Veeteeltvlees, data z roku 2018, v tunách
Rovněž Česká republika se snaží na tento zajímavý trh proniknout, zatím ale neúspěšně. Brání tomu složitá vyjednávání, ať už z politických důvodů, či kvůli veterinárním otázkám. Donedávna bylo hlavní překážkou BSE (tzv. nemoc šílených krav). Přestože poslední případ této nemoci byl na našem území zaznamenán v květnu 2009, teprve vloni na podzim nás Čína vyškrtla ze seznamu zemí s nebezpečím BSE (psali jsme zde). Dohodnout se na tomto kroku s čínskými úřady trvalo dlouhých deset let. Byl to však nezbytný předpoklad k tomu, aby mohla započít další etapa vyjednávání - certifikace a registrace jednotlivých výrobních závodů, která je podmínkou pro vývoz českých hovězích produktů do této asijské země.
Jaké země se na dovozu hovězího masa do Číny aktuálně podílejí největší měrou, ukazuje následující schéma:
zdroj: Veeteeltvlees, data z roku 2018, v tunách