Neuvěřitelná dynamika rozvoje anguse v Rumunsku
30.06.2022, Kamil Malát |
Zatímco ještě vcelku nedávno jsme do Rumunska dováželi naše plemenné anguse a považovali jsme tuto zemi z hlediska další obchodní spolupráce za dlouhodobě perspektivní, Rumuni se v chovu tohoto plemene neskutečně rychle "vyšvihli" a dnes tam díky vysokým počtům chovaných zvířat a jejich slušné kvalitě jezdí zájemci o nákup zvířat z celého východu. Prakticky žádné jiné masné plemeno, než právě aberdeen angus, se v této zemi nechová, ale to nijak nesnižuje neuvěřitelnou dynamiku rumunského progresu. Ještě před pár lety bylo v této zemi v plemenné knize "jen" okolo stovky registrovaných chovatelů AA, aktuálně jich je už 1461 a počty dále stoupají.
Tatáž situace je i v počtu registrovaných zvířat v plemenné knize. V roce 2015, kdy došlo k zformovaní rumunské asociace chovatelů plemene angus, měli Rumuni v plemenné knize zapsaných "pouhých" 13.808 hlav (neplést s počty krav, které zveřejňujeme u nás), letos to je již 111.025 kusů registrovaných zvířat.
Bez zajímavosti není ani průměrný věk tamních chovatelů. Zatímco v celé Evropské unie se zemědělství potýká s neustále se zvyšujícím stářím sedláků, v Rumunsku to neplatí, tedy minimálně ne u chovatelů anguse. Zde je totiž průměrná věková skladba chovatelů pouhých 38 let, kteří v průměru chovají 76 kusů na jednom hospodářství. Nemalá část angusských chovatelů nejsou původně zemědělci, ale k farmaření se zpravidla dostali přes další ekonomické aktivity.
Za úspěchem rumunských kolegů stojí také vliv německého uskupení ANGUS Group Deutschland GmbH, které je vlastníkem několika farem s nemalým počtem chovaných zvířat a významně se od počátku podílelo na rozvoji chovu anguse v této zemi. Stejná společnost spoluvytvářela prodejní síť angusského masa pod značkou Karpaten Meat. Se švýcarským know-how a tradicí v zemědělství, chovu hospodářských zvířat a zpracování masa zajišťuje Karpaten Meat optimální přirozený chov skotu a profesionální zpracování hovězího masa. Prémiové hovězí maso se pod touto značkou obchoduje v celém Rumunsku, ale i západní Evropě.
Tatáž situace je i v počtu registrovaných zvířat v plemenné knize. V roce 2015, kdy došlo k zformovaní rumunské asociace chovatelů plemene angus, měli Rumuni v plemenné knize zapsaných "pouhých" 13.808 hlav (neplést s počty krav, které zveřejňujeme u nás), letos to je již 111.025 kusů registrovaných zvířat.
Bez zajímavosti není ani průměrný věk tamních chovatelů. Zatímco v celé Evropské unie se zemědělství potýká s neustále se zvyšujícím stářím sedláků, v Rumunsku to neplatí, tedy minimálně ne u chovatelů anguse. Zde je totiž průměrná věková skladba chovatelů pouhých 38 let, kteří v průměru chovají 76 kusů na jednom hospodářství. Nemalá část angusských chovatelů nejsou původně zemědělci, ale k farmaření se zpravidla dostali přes další ekonomické aktivity.
Za úspěchem rumunských kolegů stojí také vliv německého uskupení ANGUS Group Deutschland GmbH, které je vlastníkem několika farem s nemalým počtem chovaných zvířat a významně se od počátku podílelo na rozvoji chovu anguse v této zemi. Stejná společnost spoluvytvářela prodejní síť angusského masa pod značkou Karpaten Meat. Se švýcarským know-how a tradicí v zemědělství, chovu hospodářských zvířat a zpracování masa zajišťuje Karpaten Meat optimální přirozený chov skotu a profesionální zpracování hovězího masa. Prémiové hovězí maso se pod touto značkou obchoduje v celém Rumunsku, ale i západní Evropě.